Robin Strelitz: Träna effektivare

Nu är våren äntligen här, vi lämnar mörker och köld bakom oss och rör oss mot värme och ljuvligt D-vitamin. Du kanske inte hinner träna så mycket som du vill under våren, för att du hellre fikar med vänner och spenderar tid i solen. Och vet du vad? Det är helt okej!
Robin Strelitz
Publicerad 29 februari 2020
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Pixhill

Jag har full förståelse för dig som “bara” vill träna några få gånger i veckan. Den här krönikan är till dig som vill lära dig att träna mer effektivt, så att du kan lägga mindre tid på träning men ändå få lika fin avkastning.

1. Träna helkropp på alla pass!

Det finns många studier som visar på att helkroppsträning gör dig lika stark som träning där du delar upp kroppen i olika muskelgrupper. Välj övningar som tränar många muskelgrupper och träna alla kroppsdelar på varje pass.

2. Vila kan du göra efter passet!

Använd varenda minut på träningspasset. Istället för att vila mellan övningarna kan du stretcha, jobba på din rörlighet, värma upp inför nästa lyft och träna mindre muskelgrupper. Du kan göra kompletteringsövningar, aktiveringsövningar och andningsövningar.

Passa på!

3. Minska variationen!

Det räcker att du blir riktigt vass på några få övningar. Jag ser hellre att du kör en rejäl benövning och ökar vikterna regelbundet, än att du kör tre benövningar utan framsteg.

4. Fokusera på styrketräning!

Om du styrketränar på rätt sätt får du både balans, styrka, koordination, uthållighet, stabilitet och kondition. Styrketräning är helt otroligt effektivt och enligt mig det bästa du kan göra för din hälsa.

5. Hellre en kvart om dagen än två-tre timmar i veckan!

Att köra en riktigt effektiv träningskvart varje morgon kan ge grymt bra resultat. För att kunna träna effektivt på en kvart krävs det att du kör mycket helkroppsövningar med kort vila.

Om du gör rätt kan du få lika bra resultat på två pass som på fyra. Lycka till och tack för den här gången, vi ses som vanligt på Wellness Studio i Kalmar men också på Facebook (PT-Robin) och Instagram (ptrobin_kalmar).