Kalmar

Turismen fortsätter att öka i Sverige

Kalmar Artikeln publicerades

Trenden med ett ökat resande från Tyskland till Sverige förstärktes under 2019 och Kalmar län är ett av de främsta resmålen.

Foto: katyveldhorst - Pixabay

Turismen fortsätter att växa i Sverige. Totalt sätt blev det 67,8 miljoner gästnätter 2019, vilket är en ökning med 3 procent eller 2,7 miljoner, jämfört med förra året. Det visar ny statistik från Tillväxtverket.

– Sverige behåller sin ställning som ett attraktivt turistland med besökare i hela Sverige. En stor del av ökningen beror på att allt fler svenskar reser inom landet. Vi ser också att vi får betydligt fler besökare från vissa andra länder, däribland Tyskland, säger Kristian Seth, analyschef på Tillväxtverket i ett pressmeddelande.

Det är framförallt resande från Tyskland till Sverige som förstärkts under 2019. Gästnätter från Tyskland ökade med 11 procent jämfört med fjolåret till 3,4 miljoner. Utöver de tre storstadslänen åker tyskarna framförallt till Kalmar, Kronobergs och Jönköpings län.

– Inkvarteringsstatistiken ger företag och regioner viktig information om turismens utveckling och visar att det finns en stark tillväxtpotential både i Sverige och på utländska närmarknader, säger Lena Carlsson, ställföreträdande generaldirektör på Tillväxtverket.

fakta

• De svenska gästnätterna ökade med 5 procent jämfört med fjolåret till drygt 50 miljoner.

• Gästnätterna från våra nordiska grannländer ökade sammantaget med 1 procent under 2019.

• Danmark ökade 5 procent, Finland ökade med 1 procent och gästnätterna från Norge var oförändrade.

• Gästnätter från övriga Europa ökade med 8 procent.

•USA och Kina ökade med 22 respektive 17 procent.

• Totalt inrapporterades 67,8 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i Sverige, en ökning med 4 procent jämfört med 2018.

• En gästnatt är samma sak som en övernattning. Fyra personer som hyrt en stuga i 7 nätter ger 28 övernattningar.

Visa mer...