1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Filmtipset

Underbart dräpande replikskiften i modernt mästerverk

Foto: 20th Century Fox Sverige

The Favourite (Film, ute nu som digital hyrfilm)

Den egensinniga greken Yorgos Lanthimos, filmskaparen bakom pärlor som "Dogtooth", "The Lobster" och "The Killing of a Sacred Deer", levererade med "The Favourite" sin hittills mest publikvänliga film. En sådan riktning åt ett mer kommersiellt håll är sällan lyckad, men i det här fallet ledde det till hans allra finaste verk hittills. Muskulöst studiofilmskapande i Hollywood-stil möter europeisk indiefilm och symbiosen är underbar att se.

Olivia Colman, senast aktuell i nya säsongen av “The Crown”, gör här rollen som plågade drottning Anna av Storbrittanien, som i början av 1700-talet låg i krig med Frankrike. Den turbulensen rör dock inte filmens version av Anna särskilt mycket, utan istället präglas hennes dagar av tristess, ångest och rastlöshet. När hennes rådgivare tillika älskarinna Lady Sarah (Rachel Weisz) och den nyanställda kammarjungfrun Abigail (Emma Stone) börjar tävla om både hennes gunst och sexuella umgänge ökar spänningen i drottningens liv, men triangeldramat eskalerar snabbt till en livsfarlig nivå.

Manusförfattarna Deborah Davis och Tony McNamaras lyfter berättelsen bortom alla superlativ och deras manus tillhör utan tvekan 2010-talets mest välskrivna. På helt briljanta vis leker de med filmens perioddialog och kryddar den till en fullkomligt magisk nivå där varje syrlig förolämpning träffar som en detonerad dynamitgubbe i någon stackares ansikte. Samtidigt som filmen är hysteriskt rolig så har den också ett bitande mörker under ytan och Colman, Stone och Weisz är löjligt vassa på båda delar.

Läs mer

Nyheter

Video visar misshandel av djur: ”Ren och skär dödsångest”

En inspelning som organisationen Djurrättsalliansen filmat vid en av Sveriges största äggproducenter, ett företag i Kalmar län, visar bland annat hur en höna med kläms i en dörr med full kraft.

Nöje

Aldestam fixar kräftskiva: ”Blir mest exklusiva i mannaminne”

Efter inställda middagen – partyfixaren löser privat fest.

Emmaboda

Brott: Inbrott i villa: ”Sökt igenom huset”

Polisen har gjort en brottsplatsundersökning

Öland

Olycka: Två bilar kolliderade i korsning

Olyckan har mycket stor påverkan på trafiken

Nöje

Nöje: Byteatern ställer in fransk föreställning

”Det är så klart trist”

Öland

JUST NU: Misstänkta Bödarånare släppta

Under tisdagseftermiddagen meddelade åklagaren Kjell Jannesson att de båda misstänkta släpptes vid 14-tiden.