Världens största glaskonferens till Glasriket

Den internationella konferensen Glass Art Society äger rum i det småländska Glasriket i slutet av maj.
Publicerad 4 februari 2020
Foto: Cathrine Rydström

Temat för konferensen är innovation genom tradition. Omkring 1 500 deltagare från hela värden kommer att konferera på olika platser i Glasriket.

Brandi Clark, VD för Glass Art Society med bas i Seattle, är på plats i Småland för att gå igenom programmet. Trots att logistiken är svår finns det flera anledningar till att de bestämde sig för Glasriket.

– En av anledningarna är att temat det här året är ”Re:generation – innovation through tradition”. När vi pratar tradition finns det ingen bättre plats än här. Samtidigt som man tillverkat glas sedan 1742 har innovationen varit imponerande. Många härifrån har också har utbildat andra internationellt. Till exempel Jan-Erik Ritzman, Bertil Vallien och Erika Lagerbielke, för att nämna några. Det finns egentligen ingen annan plats i världen där glastraditionen lever och förnyas som här, säger Brandi Clark i ett pressmeddelande.

Glass Art Societys mål är att glaskonsten och industrin utvecklas och lever vidare över hela världen.

– Det är nu det händer. Vi ser varje dag hur intresset för konstglas ökar och det passar oss bra när vi nu satsar stort på samtida glaskonst med både gamla och nya konstnärer. Eftersom USA är en av våra största marknader är det särskilt roligt att GAS kommer hit just nu, säger Maria Lomholt, ansvarig för konstglas på Orrefors Kosta Boda, i ett pressmeddelande.

Under konferensen kommer glashantverkare och föreläsare från hela världen som förmedlar sina kunskaper. Samtidigt får flera lokala formgivare och mästare visa upp sig.

Konferensen äger rum 20–23 maj 2020 på Kosta Glasbruk, Målerås Glasbruk, Boda Glasbruk/The Glass Factory och på Pukebergs glasbruk.

Glass Art Society

Glass Art Society är en intresseorganisation för glas, med säte i Seattle, USA. De har 2 300 medlemmar över hela världen och verkar för utveckling, intresse och kännedom om glas och glaskonst. De anordnar nu sin årliga konferens för 49:e gången.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.