Världskänd hundpsykolog kommer till Kalmar

Nöje Artikeln publicerades

Den 5 mars kommer den banbrytande och världskände hundpsykologen Anders Hallgren till Kalmarsalen.

Hundpsykologen Anders Hallgren kommer till Kalmarsalen.
Foto: Pixhill,Privat
Hundpsykologen Anders Hallgren kommer till Kalmarsalen.

Anders Hallgren är expert på hundens inlärning och beteenden, han har skrivit 32 böcker som översatts till flera språk och han har över 50 års erfarenhet som hundpsykolog och av hundars problembeteenden. Nu kommer han till Kalmar med föreläsningen ”Hundens psykologi – och hundägarens...”

– Jag tar upp missförstådda begrepp som till exempel ledarskap där många tror att man ska vara sträng. Det motsägs av modern etologi, det fungerar inte så i naturen. Då skulle till exempel inte vargarna överleva om de sprang omkring och var stränga mot varandra. Det viktigaste jag vill förmedla är att det går att vara kompis och hygglig mot sin hund, man behöver inte vara någon sergeant, säger Anders Hallgren.

– Sedan brukar jag ta upp vanliga fel som hundägare gör, men genom hundens ögon. Det brukar bli roligt med mycket igenkänning hos publiken.

Anders som kallas för världens första hundpsykolog har medverkat i radio och tv samt föreläst över hela världen. Han har bland annat utbildat Sveriges första servicehund och mögelhund.

– Jag började när jag var ganska ung. När jag var 14 år miste vi familjens tax, hon dog hon i mina armar. Hon hade hade ett hjärtfel som hon fick på grund av ryggproblem och hon var rädd i hela sitt fyraåriga liv. Jag hade sådana skuldkänslor att jag inte kunde rädda henne. Då började jag intressera mig för rädsla som koncept. Senare förstod jag att hundar inte var rädda för lukten av människor utan av människors kroppsspråk. När jag var 16-17 år visade jag att man kunde hälsa på en hund som var rädd genom att sitta ner och titta bort. Sedan började folk fråga om jag kunde titta till deras hundar. Då kände jag att jag måste få mer kunskap.

Anders läste på psykologlinjen och gjorde sin examenshandling på hundar, trots lärarnas avrådan.

– Jag lyckades visa att det går lika bra med mjuk och försiktig träning med hundar.

Nu tar Anders med sig sin 50 år långa erfarenhet till Kalmar för att hjälpa och inspirera traktens hundägare.

– Det blir tre timmar av en hundägares liv som kanske kan medföra en hel del nya tankar och aha-upplevelser samt saker som kan vara jättepositiva för hunden.

Föreläsningen äger rum i Kalmarsalen den 5 mars.