GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Veckans profil

"Vid jul blir kontrasterna som tydligast"

Under sina år som elitspelare i fotboll handlade väldigt mycket om honom själv.
– Jag vill gå så långt från ego-bubblan som möjligt och istället få möjligheten att hjälpa andra, säger David Elm som sedan september arbetar deltid på Kalmar Stadsmission.

Godmorgon, när klev du upp idag?

– 06.30-07 brukar jag kliva upp.

Vad står på din frukostbricka?

– Äter jag så blir det kaffe och kokta ägg.

Hur startar du helst dagen?

– Helst hade jag legat kvar i sängen en stund till men det är mycket som ska fixas på morgnarna. Allra helst vill jag starta dagen med en löprunda, en dusch och sen lite kaffe.

Vilken tid gillar du bäst?

– Somrarna på Dunö där vi bor är helt underbara, att kunna knalla ner till badplatsen och ta ett dopp, både morgon och kväll.

Vad gör du nu för tiden?

– Jag jobbar tisdag, onsdag och torsdagar på Stadsmissionen i Kalmar och en del andra dagar däremellan. Jag är ansvarig för företagssamarbeten och under hösten har jag varit runt och träffat väldigt många företag och ändå känns det som jag inte hunnit träffa ens hälften, det finns så många företag i Kalmar. Jag har alltid fått ett fint mottagande med bra prat och många har bra koll på vår verksamhet, framför allt vår second handbutik. Däremot är det inte alla som vet så mycket om våra övriga verksamheter. Mycket av mitt arbete handlar om att komma ut och berätta vad vi gör, vad vi har för verksamheter och vad vi gör för Kalmar.

"Vid jul blir klyftorna tydligast"

Hur startade ditt engagemang i Stadsmissionen?

– Första gången var när jag hade köpt loss biljetter till en fotbollsmatch som jag ville skänka till människor som inte hade råd att gå på fotboll. Sen var jag även med i en julklappsinsamling. Jag ville gå ifrån den där ego-bubblan där man måste ordna allt för sig själv och familjen får styra väldigt efter mig hela tiden. Det ville jag bort ifrån så långt som möjligt och istället göra skillnad och hjälpa någon annan. Sen hade jag tur och fick möjlighet att göra det här på Stadsmission. Övrig tid är jag ledig med barnen, jag tänker att jag passar på nu när de är små.

Hur har den första tiden här varit för dig?

– Framför allt var det ett stort steg att göra något annat än fotbollen, ett ganska långt steg från det man varit van vid tidigare. Det är också ett uppvaknande och man får perspektiv på tillvaron och sitt eget liv. Under tiden här har jag också märkt vilka fantastiska människor det är som jobbar här med de här frågorna, det är sjukt bra människor här.

Hur upplever du engagemanget i dagens samhälle?

– Jag tror att det är ganska många som engagerar sig. I vår second hand-butik har vi 80 volontärer och det är väldigt många även om vi alltid behöver fler. Jag tror överlag att många har lite tid men gärna vill engagera sig mer än man kan.

Sex dagar till julafton, hur firar du jul?

– Jag gillar julen, det är en stor grej för mig och framför allt sedan vi fick barn. Men jag har mer fokus på gemenskapen och just julen är en helg då de allra flesta är glada. Det är få som är sura och griniga på julafton, det är en glädjens högtid. Samtidigt har jag fått lite mer perspektiv på julen sedan jag började här. Det är ju också den del av året då klyftorna är som störst och skillnaderna blir som tydligast. Det är inte bara julklappar utan även julmaten och annat som inte finns hos alla. Kalmar har ändå tur då vi har flera butiker som skänker mat så vi kan skicka ut våra matsvinnskassar även under julen.

Person/personlighet du ser upp till?

– Alla som kan behålla sin ödmjuka framtoning oavsett framgång eller icke framgång. Ingen person utan snarare ett sätt att vara.

Motto?

– ”Förutom våra egna tankar finns det inget som vi har full makt över”.

Hur varvar du ner?

– Jag tycker det är svårt, hjärnan går på fullt hela tiden när man har många olika projekt och försöker göra allt så bra som möjligt, det är svårt att koppla bort.

Läser/lyssnar eller tittar du helst på?

– Jag är både en läsare och lyssnare. Jag läser när jag kan, det senaste jag läste var en bok som heter ”Unstuff your life” av Andrew J. Mellen, den var bra. Jag ser mig inte som någon prylmänniska, jag försöker att inte vara det åtminstone.

Jobb i ditt nästa liv?

– Svår fråga, men jag skulle gärna fortsätta med det jag gör nu, eller jobba med ungdomar på något sätt, i skola eller inom fotboll med ungdomar på väg uppåt.

Vem skulle du ta med till en öde ö?

– Frun får nog följa med, men det vore bra att ha någon händig också så man kan ta sig därifrån om man skulle vilja.

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

– Greta Thunberg, Tenzin Gyatso och Rachel Brathen. Det skulle bli spännande samtal om livet.

Vad skulle du bjuda på?

– Något veganskt tror jag passar bra i det sällskapet.

Vad är fredagsmys för dig?

– Vi kör klassiskt med tacos och så håller vi just nu på att köra igenom gamla Disney-klassiker som vi lånar på biblioteket. Hittills har vi sett Pocahontas, Micke & Molle, Bambi och Askungen, Rädda Willy, filmer som jag och Minna gillade när vi var små och de håller fortfarande. Sen äter vissa i familjen lite godis också.

Vad gör du om tio år?

– Jag tror att jag jobbar med ungdomar på något sätt. Jag hoppas verkligen att jag kan göra det.

David Elm

Ålder: 36
Familj: Frun Minna och barnen Alve, Maja och Mille
Bor: Dunö
Uppväxt: Broakulla
Yrke: Ansvarig för företagssamarbeten på Kalmar Stadsmission (60 procent) samt hemmapappa.
Beskriv dig själv: En Lugn Tidsoptimist

Läs mer