Vildsvin i tätort ökar: ”Nära trädgårdar”

Vildsvin har allt oftare börjat dyka upp i tätortsnära områden, vilket gör att de är prioriterade vid skyddsjakt. Nu lanserar därför Kalmar kommun en e-tjänst för vildsvinsobservation.
– Vi har fått ett ökat problem med att vildsvinen söker sig närmare tätorten och bebyggelser, säger Kenneth Emricsson, kommunal jaktsamordnare, Kalmar kommun.
Publicerad 16 januari 2020
Nu lanserar Kalmar kommun en e-tjänst för vildsvinsobservation.
Nu lanserar Kalmar kommun en e-tjänst för vildsvinsobservation.Foto: Victor Cap

Genom e-tjänsten kan allmänheten hjälpa kommunens skyddsjägare med att meddela var och när vildsvin observerats.

– Detta kan ge oss en bra möjlighet att få en uppskattning var vi har flest vildsvin och framförallt när de är framme och synliga. Då kan vi bli lite effektivare i jakten på dem, säger Kenneth Emricsson, kommunal jaktsamordnare, Kalmar kommun till KalmarPosten.

Har observationer av vildsvin ökat?

– Det har smugit sakta men säkert kan man säga. Vi har haft en ökning under ett par år. I början var det ensamma vildsvin som var synliga men nu ser man hela grupper på lite olika ställen. Bland annat vid Vimpeltorpet, Smedby och Hagbynäs. Det har gjorts observationer i strövområden och väldigt nära bostäderna där, i princip utanför trädgården kan man säga.

Vad kan det innebära för problem?

– Problemet är att det skapar en osäkerhet bland våra medborgare. Nu är det långsökt att de ger sig på människor men om man möter en sugga med kultingar kan det hända. Sen förstör de en hel del i trädgårdar, de kan göra jätteskada på bara en natt, på ett besök.

Nu hoppas Kenneth att alla som gör observationer av vildsvin ska meddela detta genom den nya e-tjänsten.

– Vi uppmanar folk att nära lägga upp sina observationer så att vi får ett så bra underlag som möjligt. Det ger oss en väldigt bra fingervisning när på dygnet som det är mest effektivt att åka till en viss plats. Kan man få ett tiotal observationer som är ganska samstämmiga kan vi rikta insatsen mot detta.

FILM: Allt du behöver veta om vildsvin

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.