Vintern kan fortfarande komma: ”För tidigt att utesluta”

Det milda vädret ser ut att fortsätta i januari och det finns risk att meteorologisk vinter helt kan utebli på många platser i landet. Men hoppet är inte ute för den som längtar efter snö och kyla.
– Det är för tidigt att helt utesluta meteorologisk vinter. Statistiskt sett är den kallaste perioden i början av februari, säger Jon Jörpeland, meteorolog vid SMHI.
Publicerad 23 januari 2020
Foto: Images By Jefunne

Trots att det fortfarande finns chans till vinterväder kommer det milda vädret att fortsätta under de kommande dagarna.

– Om man talar om de kommande dagarna kommer det att fortsätta vara milt med plusgrader. Möjligtvis att det lokalt kan bli någon enstaka minusgrad nattetid men det är inte tillräckligt för att medeltemperaturen påverkas, det är fortfarande meteorologisk höst.

Är temperaturen i januari över det normala?

– Det är den definitivt, temperaturen har legat en bra bit över det normala. För er del (Kalmar län) rör det sig om två-tre grader över det normala om man jämför med 1961-1990.

Vad är orsaken till det milda vädret?

– Det beror mycket på sydvästvindar som har fört mycket mild Atlantluft över Skandinavien. Jämförelsevis så här års är havet vanligtvis varmare än det är över land.

Det kan det bli meteorologiskt vår från och med 15 februari. Den infaller när dygnsmedeltemperaturen varit över noll grader sju dygn i följd.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.