Feature

Carl-Ingemar Perstad / © CNP AB: Viruskris och bensinpris

Ett ovanligt ettrigt virus har fått stora delar av världen att skifta från full fart framåt till tvärnit. I bilens hemland USA är skillnaderna extra märkbara. Med stängda gränser, igenbommade fabriker, affärer och skolor är allt spöklikt öde. Rusningstrafik och köer är ett minne blott. Tar man bilen så krävs ett särskilt intyg att resan är viktig - annars riskerar man böter och vid upprepade fall väntar fängelse.
Carl-Ingemar Perstad / © CNP AB
(Cape Coral– USA) • Publicerad 10 maj 2020 • Uppdaterad 12 maj 2020
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: CNP AB

Alla våra svenska vänner här i Florida har lyckats flyga hem med nyköpta returbiljetter som kostat skjortan eftersom majoriteten av bolagen ställt in sina avgångar. På USA:s flygplatser blev det fullt kaos när tusentals turister skyndade sig hem innan gränserna stängde och bara lämnade hyrbilarna vind för våg utanför avgångshallarna. Vår lokala flygplats i Fort Myers löste det hela genom att ställa 8 000 hyrbilar på ett gräsfält strax intill landningsbanan, men det var ingen bra idé…

En dag ser vi hur tjocka svarta rökmoln bolmar upp vid flygplatsen och befarar genast det värsta - en flygkrasch mitt i coronaeländet. Men det visar sig att en överhettad katalysator tänt eld på gräset och det är normalt ”a piece of cake” för brandkåren. Däremot blir det rejält mycket svårare när tusentals bilar står tätt parkerade. 3 500 hyrbilar blev lågornas rov och brasan fick extra näring eftersom majoriteten hade återlämnats med full tank. Precis som det står i kontraktet!

Foto: CNP AB

Samtidigt hör jag på radionyheterna att bensinpriset i flera delstater är det lägsta på tjugofem år. En liter kostar drygt 2 kronor, vilket är en tredjedel av normalpriset. Det borde skapa glädjefnatt och långa köer vid mackarna, men just nu är det få som gläds åt den billiga soppan. Många har blivit av med sina arbeten samtidigt som a-kassa och sjukförsäkringar inte existerar som i Sverige.

En ljusglimt i mörkret är i alla fall bilförsäkringen. Bolagen har noterat att olyckorna mer än halverats under mars/april och nu får vi tillbaka upp till 30 procent av den inbetalda premien. Färre bilar betyder också att luften blivit märkbart bättre - speciellt i storstäder som Los Angeles där smogen normalt ligger tät. I en svår tid har Moder Jord får en välbehövlig andhämtare.

Den amerikanska bilförsäljningen har minskat med 80 procent under coronapandemin och en del återförsäljare har tvingats slå igen. Andra anpassar sig till det nya läget och bilen du vill provköra levereras hem till dig med nydesinfekterad interiör. Vill du sedan göra affär så väntar säljaren på dig i en annan bil. Förmodligen kan du också ta en sväng runt kvarteret utan att bli stoppad av polisen. För även om USA stänger ner städerna så vet alla hur viktigt det är att ekonomin tar minska möjliga skada.

Foto: CNP AB

Inget är sig likt och på bästa sändningstid så får vi lära oss hur man förvandlar en snusnäsduk till andningsmask. Våra dagligvaror förbeställs på nätet och ett sms bekräftar när leveransen är på plats utanför dörren. Sonen Vincent får stå för dagens solskenshistoria. Han ingår i det amerikanska försvaret och är stationerad på flygplatsen i Tampa där han utför provtagning av covid-19 på ankommande passagerare.

Viruskrig
ViruskrigFoto: CNP AB

Bland alla oroliga resenärer som väntar på sin tur så höjer plötsligt en dam rösten. ”Lyssna på mig. Jag är 103 år, har upplevt två världskrig och terrorattackerna mot World Trade Center. Jag är säker på att vi klarar det här med”. Kanske är det lite mer av hennes ”go” som behövs just nu för att få hjulen att återigen börja snurra.

Foto: CNP AB