Annons

Visir delas ut till samtliga enheter i vård- och omsorgsboende

Publicerad 15 maj 2020

Nu ska visir användas i alla vård- och omsorgsnära situationer, vilket ska fungera som ett extra skydd för omsorgstagaren. Det betyder att visir ska användas vid alla insatser som ska utföras inom två meter från omsorgstagaren. Visiren är ett komplement till de basala hygienrutinerna.

Foto: Kalle Blake

– Vi har nu tagit fram rutiner och haft samverkan med fackliga parter, vilket innebär att idag delas visir ut till samtliga enheter i vård-och omsorgsboende, hemtjänst och hemsjukvården, säger Mattias Ask.

Annons

Satsningen på basala hygienrutiner förstärks ytterligare inom äldreomsorgen i Kalmar. Det pågår utbildning av hygienombud som ska finnas på samtliga enheter inom äldreomsorgen. Det ska även avsättas tid för sjuksköterska med spjutspetskunskaper inom hygienområdet, som tillsammans med hygienombud kan se över hur basala hygienrutiner följs i verksamheten. Personal i verksamheten kan då få ytterligare stöd på plats och svar på hygienrutiner.

Samtidigt undersöker man möjligheten till träffar med anhörig.

– Vi har inlett ett arbete för att skapa säkra mötesplatser vid samtliga vård- och omsorgsboenden i Kalmar kommun. Särskilda mobila plexiglaskonstruktioner ska tillverkas för att möjliggöra för anhöriga att göra fysiska besök utomhus på vård- och omsorgsboende, utan risk för smittspridning, säger Mattias Ask.

Fysiska möten med anhöriga som bor på vård- och omsorgsboenden kommer att ske via bokning. Man kommer att gå ut med information hur detta ska gå till så fort mötesplatser finns upprättade på respektive boende.

Äldreomsorgen i Kalmar söker fortsatt efter fler medarbetare. Orsaken är att korttidsfrånvaron är högre än vanligt till följd av pandemin och ger en ökad arbetsbelastning för de som jobbar. Samtidigt stundar semesterperioden, där man årligen rekryterar över cirka 350 vikarier till kommunens äldreomsorgsenheter. Det finns fortfarande ett behov av fler undersköterskor, sjuksköterskor och vårdbiträden. Arbetsbelastningen har även ökat för enhetschefer och samordnare.

– För att stötta enhetsledningen och skapa en hållbar situation för dem pågår även ett rekryteringsarbete av administrativa förstärkningar, säger Mattias Ask.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons