Annons

Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker

Xylem, ett ledande globalt vattenteknikföretag som ägnar sig åt att utveckla innovativa teknologiska lösningar för världens vattenutmaningar, ställde upp när Region Kalmar i slutet av mars var i akut behov av skyddsmasker.
KALMAR LÄN • Publicerad 16 maj 2020
Niklas Persson och My Alm från inköpsavdelningen på Xylem Emmaboda lastar skyddsmasker för att leverera dessa till Region Kalmar.
Niklas Persson och My Alm från inköpsavdelningen på Xylem Emmaboda lastar skyddsmasker för att leverera dessa till Region Kalmar.Foto: Xylem

Xylem i Emmaboda blev kontaktade av Region Kalmar i slutet av mars då det uppstått ett akut behov av skyddsmasker. En före detta anställd på Xylem som nu arbetar på Region Kalmars inköpsfunktion kände till att Xylem använder samma typ av ansiktsskydd i produktionen som även används på sjukhusen och hörde av sig för att höra om det fanns någon möjlighet att få hjälp.

På Xylems lager fanns ca 200 skyddsmasker tillgängliga. Roger Sandström, platschef i Emmaboda åkte personligen omgående för att leverera dessa. Snart fanns ytterligare behov av fler FFP2-klassade skyddsmasker. Inköpsavdelningen i Emmaboda agerade kvickt och kontaktade Xylems produktionsenhet i Kina som lyckades köpa 5000 skyddsmasker av befintlig huvudleverantör av skyddsutrustning.

Annons

– Det ställer krav på våra speditörer att vara mer flexibla än vanligt, då allt är mer eller mindre upp och nervänt numera. Tack vare att vi har bra samarbeten med våra speditörer är vi prioriterade och får fram vårt gods med små förseningar. Jag skickar en eloge till vår globala inköpsorganisation för snabbt och effektivt agerande i samarbete med vår transportorganisation och speditöer säger Niklas Persson, Inköpschef på Xylem i Emmaboda.

Just denna sändning skickades via Helsingfors – Malmö- Emmaboda, vilket inte behöver vara ovanligt i sig, det ovanliga var att det gick med ett Kanadensiskt flygbolag som normalt sett inte flyger på denna rutt. I dessa tider, med galopperande flygpriser i Kina försöker flygbolagen få de flygningar de kan få (Det är väldiga köer på Shanghai flygplats för att få ut gods numera, då det är så mycket hjälputrustning (PPE =personal protective equipment) som flygs just därifrån.)

–Jag är väldigt stolt över alla inblandade som har agerat snabbt i alla led, ordern lades 8/4, och skyddsmaskerna var här i Emmaboda 27/4, efter en omväg via Helsingfors. Personalen på inköp fyllde två bilar och levererade till Region Kalmar samma dag. Vi tillverkar dessutom CE-märkta visirhållare i vår 3D-printer och har hittills levererat 650 till olika enheter i tre län: Kalmar, Kronobergs och Blekinge län. Tack även till vår leverantör av tråd till 3D-printern, säger Roger Sandström, platschef på Xylem Emmaboda.

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons