Yoga i sagans värld

Verkar det inte spännande att ta inspiration från en berättelse, låta den sjunka in och sen översätta den till rörelser för den egna kroppen? Precis det ägnar sig Sara Alexandersson åt när hon gör yoga för barn. Under sportlovet kunde man prova på när Sara kom till stadsbiblioteket för att yoga utifrån boken ”Sagor om vintern”.
Publicerad 20 februari 2020
En efter en samlades barnen på var sin yogamatta inför sagoyogan. Ljus och tyger gjorde rummet mysigt.
En efter en samlades barnen på var sin yogamatta inför sagoyogan. Ljus och tyger gjorde rummet mysigt.Foto: Isabel Mena-Berlin

Precis som på ett vanligt yogapass så hinner man med både andningsövningar, rörelser och avslappning. Berättelsen som Sara valt ut för dagen var ”Vanten” – en saga om en borttappad vante som får nya vänner när alla möjliga djur flyttar in i den.

Sara Alexandersson tog emot barn för sagoyoga på stadsbiblioteket under sportlovet.
Sara Alexandersson tog emot barn för sagoyoga på stadsbiblioteket under sportlovet.Foto: Isabel Mena-Berlin

Många av yogans positioner är namngivna efter djur och Sara varvar stycken ur boken med en rörelse i form av det djur man stöter på i berättelsen. Rörelserna och berättandet blir tillsammans till ett flöde som sedan avslutas med avslappning. Genom yogan får barnen både uppleva rörelseglädje och lära sig om andning och avslappning.

Under sportlovet passar det såklart bäst med ett vintertema. Men under påsklovet kommer Sara tillbaka till biblioteket, den gången med ett vårtema istället.

Signe Viklander, 5 år, och Max Harris, 7 år, gjorde sig redo för att testa sagoyoga för första gången.
Signe Viklander, 5 år, och Max Harris, 7 år, gjorde sig redo för att testa sagoyoga för första gången.Foto: Isabel Mena-Berlin
Li Almheden och Hilda Tovesson tog plats på yogamattorna så att sagoyogan kunde börja.
Li Almheden och Hilda Tovesson tog plats på yogamattorna så att sagoyogan kunde börja.Foto: Isabel Mena-Berlin
Isabel Mena-Berlin
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.