GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De är årets kulturstipendiater

Årets kulturstipendiater i Emmaboda är utsedda, på listan finns allt från lokala musiker till konstnärssällskap.
Emmaboda • Publicerad 18 november 2022
Genrebild.
Genrebild.

Bildningsnämnden i Emmaboda kommun har utsett årets tre kulturstipendiater för 2022. Prisutdelning kommer att ske under Emmabodadagen i februari.

Här är årets stipendiater:

Hedersomnämnande

Emmaboda kommuns kulturstipendiums hedersomnämnande 2022 går till Elisabeth Bergstrand Poulsen-sällskapet.

Motivering:

”Emmaboda kommuns kulturstipendiums hedersomnämnande går i år till Elisabeth Bergstrand Poulsen-sällskapet. EBP-sällskapet i Långasjö hedrar minnet av en konstnär och kvinna från det tidiga 1900-talet, samtida med många av de kvinnor som sökte en roll och karriär utanför hemmet och den traditionella kvinnorollen; Gertrud Lilja, Harriet Löwenhjelm, Siri Derkert, Selma Lagerlöf och Fogelstadkvinnorna. EBP-sällskapet hanterar en konstsamling, skapar regelbundet träffar och skrifter, deltar i litteraturmässor och har i år skapat en turnerande utställning "Den beslöjade kvinnan" om Elisabeth Bergstrand, Siri Derkert och Ninnan Santessons resa till Algeriet 1914. Nyligen föreläste de på Kalmar Läns Museum om både Elisabeth Bergstrand Poulsens och Gertrud Liljas uppväxt och livsgärningar. Elisabeth Bergstrand Poulsen-sällskapet är en viktig del av kommunens kulturliv och är väl värda ett hedersomnämnande och all uppmuntran i sitt fortsatta arbete.”

Arbetsstipendium

Emmaboda kommuns arbetsstipendium 2022 går till Fanny Malmborg Simonsson med artistnamnet Effy Simon. Arbetsstipendiet är ett belopp om 20 000 kronor.

Motivering:

”Fanny Malmborg Simonsson, med artistnamnet Effy Simon, är uppvuxen i Emmaboda kommun och har efter musikstudier i London och Malmö återvänt till bygden. Hon är trubadur och har släppt sju låtar varav en engelsk EP och två singlar från sin kommande svenska EP, som spelades in på Tambourine studios i Malmö förra våren. Just nu är hon igång med att arrangera en musikfestival i Emmaboda sommaren 2023 parallellt med sina musikstudier på Linnéuniversitetet. Hon vill använda stipendiet till att spela in sina egna versioner av sånger med koppling till musikalen Kristina från Duvemåla och den nya filmen Utvandrarna. Vi vill gärna uppmuntra henne i hennes fortsatta arbete med kultur i Emmaboda kommun.”

Ungdomsstipendium

Emmaboda kommuns ungdomsstipendium 2022 går till Lova Ericsson. Ungdomsstipendiet är ett belopp om 5 000 kronor.

Motivering:

”Lova Ericsson Lova är en sång och musikglad 18-åring som har gjort flera framträdanden som solist i olika sammanhang i kommunen, t.ex. vid Världens barngalor, Hjärtegalorna, insamlingar till Ukraina, solist med Internationella kören, m.m. Lova började sjunga som minior i Långasjö kyrkokör och är fortfarande verksam i kyrkokören. Lova har tillsammans med kamrater från musikskolan startat en orkester som fått namnet Lillgammal. Detta spelglada gäng har varit och underhållit vid samtliga äldreboenden och gruppbostäder i kommunen. Vi vill gärna uppmuntra Lova i hennes fortsatta utövande.”

Beredande grupp har varit kulturskolechef Ann-Charlotte Odlingson, bibliotekschef Ásdís Paulsdottir och kulturchef Jan Dzedins.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.