Annons

Det ska Emmaboda kommun göra efter det infekterade bordsbråket

De senaste två veckorna har många blickar vänts mot Emmaboda kommun – och deras omtalade mötesbord som kostade 760 000 kronor. Nu svarar Emmaboda kommun på vad de ska bättra sig på efter uppmärksamheten.
Publicerad 1 september 2023 • Uppdaterad 7 september 2023
Runt bordet får 26 personer plats. I bordet exponeras glassamlingar som kommunen tidigare förvärvat.
Runt bordet får 26 personer plats. I bordet exponeras glassamlingar som kommunen tidigare förvärvat.Foto: Emmaboda kommun

Är det ett konstverk eller ett mötesbord på 760 000 kronor för kommunstyrelsen? De senaste två veckorna har media rapporterat febrilt om Emmaboda kommuns inköp till den nyrenoverade konferenslokalen i kommunhuset. Omkring 1,4 miljoner kronor beslutade Teknik- och Fritidsnämnden i slutet av 2020 att en ny konferenslokal fick kosta, den uppskattade kostnaden för möbler låg då på 250 000 kronor, rapporterar SVT Småland.

Uppståndelsen började med en artikel i Barometern den 19 augusti som uppmärksammade kommunens inköp, som skapade stora reaktioner i sociala medier och bland invånare i Emmaboda efter att en privatperson delat kommunens fakturor. Därefter uppmärksammade flera medier, både lokala som rikstäckande, det specialtillverkade bordet. Kommunalrådet Johan Jonsson (C) benämner bordet som ett konstverk och det upphandlats som just ett sådant.

Annons

”Investeringsbudgeten som avsattes för projektet är i balans. Bordet är upphandlat som ett konstverk med ytterligare funktion som mötesbord och exponering av glaskonst. Tillgängligheten till utrymmet kommer att medge möten och politiskt arbete även utanför ordinarie kontorstid med bibehållen säkerhet samt för de möten som är öppna för allmänheten och för personer med funktionsnedsättning”, går det att läsa på kommunens hemsida. Pressmeddelandet har Emmaboda kommun som avsändare.

Efter en inställd pressträff, politiska bråk mellan partierna i kommunen och ett förslag av Sverigedemokraterna om policy för skattepengar går Emmaboda kommun ut med vad de ska bli bättre på. De skriver på sin hemsida att synpunkter som uppstått efter inköpet är befogade då grundidén med bordet inte kommunicerats i ”tillräcklig omfattning”.

”Detta måste kommunen bli bättre på. För att rätta till detta inför kommande investeringar och projekt avser kommunen att: Informera om kommunens pågående och planerade projekt och göra informationen tillgänglig på kommunens ordinarie kanaler för kommunens invånare. Att ta fram ett förslag till tydligare styrmodell för projekt, samt förbättra kommunikationen internt och externt kring projekt och byggåtgärder som genomförs i våra kommunala verksamheter, ur ett övergripande perspektiv även i de fall budgetramen hålls”, fortsätter kommunen.

Samtidigt redovisar kommunen en tidslinje över renoveringen av konferenslokalen:

Den 9 december 2020 togs ärendet upp i Teknik- och Fritidsnämnden där man beslutade att äska medel till projektet Ny kommunstyrelselokal i kommunhuset Emmaboda.

Den 9 februari 2021 tas ärendet upp i kommunstyrelsen som beslutade att föreslå för kommunfullmäktige att tilldela Teknik- och Fritidsnämnden investeringsmedel från ospecificerade investeringsanslag 2021 till projektet Ny kommunstyrelselokal i kommunhuset i Emmaboda.

Den 1 mars 2021 beslutade kommunfullmäktige att tilldela Teknik- och fritidsnämnden investeringsmedel från ospecificerade investeringsanslag 2021 till projektet Ny kommunstyrelselokal i Emmaboda.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons