Annons

Effy Simon: ”Jag är väldigt glad att jag har börjat göra musik på svenska”

I måndags, den 21 februari, släppte Emmabodatjejen Effy Simon sin första singel på svenska – Du såg inte mig. Hon startade sin musikaliska bana i London men landade till slut i Malmö, där hon ger sig själv tid att satsa på musiken. Den här veckan är hon profil i KalmarPosten.
Publicerad 26 februari 2022
Singeln ”Du såg inte mig” av Effy Simon släpptes den 21 februari 2022. Foto: Viktor Edsjö

Namn: Fanny Malmborg Simonsson

Artistnamn: Effy Simon

Ålder: 25

Familj: mamma, pappa, 2 bonusföräldrar och 5 yngre syskon.

Bor: i Malmö.

Kommer från: Emmaboda, tidigare student på Jenny Nyströmskolan i Kalmar.

Aktuell med: Singeln “Du såg inte mig” som släpptes den 21 februari.

Beskriv dig själv med tre ord: Omtänksam, fnissig och knäpp.

Godmorgon, när klev du upp i dag?

– Klockan 04.29, motvilligt! Det är då jobbklockan ringer..

Annons

Hur startar du helst dagen?

– Med morgonyoga och en kopp örtte.

Hur började du satsa på musiken?

– Min musikaliska resa startade när jag flyttade till London 2019 och började studera musik. Sedan har jag flyttat runt mellan England och Sverige för att hitta mitt uttryck och landade till slut i Malmö.

Du är aktuell med ny singel, din första på svenska. Berätta lite om den?

– ”Du såg inte mig” handlar om ett tidigare farväl, att man passerar en tidigare relation på stan och så får man nostalgiska tillbakablickar från den bortsprungna tiden. Jag har alltid velat skriva på svenska men det har aldrig blivit bra tidigare och det har mest känts klyschigt. Men så hände det något för två år sedan. De svenska texterna bara kom till mig, och sedan dess har det varit så självklart att fortsätta. Jag kommer inte lägga av med att skriva på engelska, men jag är väldigt glad att jag har börjat göra musik på svenska. Det svenska uttrycket känns väldigt nära mig.

Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?

– Babel på svtplay! Får så mycket inspiration därifrån.

Person du ser upp till?

– Min farmor och farfar, för att de är ett så bra team. De är ett sånt par som har hållit ihop sedan tonåren och de har en härlig inställning till livet. De är livsnjutare, tar en sak i taget och vill alla väl. Det är alltid mysigt i deras tillvaro - det smittar av sig.

Annons

Hur känns det med singelsläpp?

– Det känns skitkul. Det är mer än ett år sedan jag skrev den här låten och processen med den har tagit sin tid. Att jag släppte singeln på en måndag känns roligt då jag själv är ett måndagsbarn. Det blir en röd tråd framöver att jag släpper min musik på måndagar, trots att det inte är rekommenderat att göra det. Man ska hellre ge ut sin musik på fredagar, men jag tycker man ska köra på det som känns bäst för en själv i slutändan och inte tänka så mycket på do’s and dont’s.

Vad gör du mer som går emot rekommendationerna?

– Jag har blivit frågad om många musiksamarbeten tidigare, men ofta har det handlat om elektronisk musik och jag lyssnar inte så mycket på den musikgenren. Jag har en stor förkärlek till det akustiska och till svensk vispop och därför tackar jag nej till elektroniska musiksamarbeten. Jag kan inte gå in helhjärtat i det och då känns det inte rätt för mig.

Hur tacklar du en motgång?

– Tänker att allt händer på grund av en anledning.

Hur gör du för att varva ner?

– Sätter på kvällspasset i P4 och diskar.

Vad är fredagsmys för dig?

– Att umgås med vänner och spela kortspel.

Annons

Har du en bucket list, och vad står det i så fall på den?

– Det känns som att det blir för många måsten med bucketlists. Därför har jag ingen sådan, det funkar inte för mig.

Vad gör du om dagarna när du inte håller på med musik?

– Då jobbar jag. Jag jobbar deltid på Forskaren i Lund, som är ett laboratorium och kontor. Jag städar, tar hand om receptionen och gör kaffe. Att jag jobbar deltid är för att jag vill få tid till musiken och mitt kreativa utlopp. I övrigt skriver jag låtar, och så är jag mycket ute och går bland Malmös gator och parker, tittar på människor och skriver. Det kan vara låttexter, men jag brukar även göra något som heter morgonsidor. Det innebär att jag flödesskriver tre stycken A4-sidor av sånt som poppar upp i huvudet i just den stunden. Det gör att man blir mer medveten om vad man reflekterar över om dagarna och så kan man göra något åt det. Man ska inte tänka på vad man skriver och det behöver inte vara bra. Jag har upplevt väldigt fina möten när jag har skrivit morgonsidor, när personer har kommit fram och sagt att de aldrig ser folk med block och penna nu för tiden. Annars hänger jag mycket i vinylaffärer, träffar vänner och tar hand om mig själv med yoga och meditation. Vardagen flyger förbi.

Vem skulle du ta med dig till en öde ö?

– Min kära vän Malin, hennes föräldrar är tidigare scouter och hon är superhändig och go.

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

– Kjell Höglund, Marianne Mörck och Adriene från “yogawithadriene”. Jag tror att vi kommer att komma in på djupa, meningsfulla samtal men även bibehålla humorn under middagens gång. Kjell är en sjukt intressant människa och har säkert en hel del roliga tankar och historier att erbjuda. Adriene är en jordnära, skön filur som kommer att sätta stämningen på topp. Sedan känns det självklart att ha en gäst som Marianne som är en livsnjutare.

Vad skulle du bjuda på?

– En växtbaserad färgglad och mumsig rätt, fint ska det va!

Annons

Hur satsar du på musikkarriären framåt?

– Jag kommer släppa min EP ”Känslosam” på svenska till hösten och fokuserar på att spela in ytterligare en EP eller ett album. Jag ser väldigt mycket fram emot att få spela live. Jag satsar på att hitta ställen att spela på i sommar för att nå ut med musiken på riktigt. Att dela musiken med andra är nog den största drivkraften.

Hur ser du på framtiden?

– Trots all miljöångest försöker jag se hoppfullt framåt i tiden. Jag hoppas på att vi människor engagerar oss mer för varandra.

Singeln ”Du såg inte mig” av Effy Simon släpptes den 21 februari 2022. Foto: Viktor Edsjö
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons