Fängelse och utvisning för mordbrännare i Emmaboda

Den 22-årige mannen fälls för att ha tänt eld på sin egen lägenhet och för att ha agerat våldsamt på socialkontoret.
Publicerad 24 juli 2021 • Uppdaterad 26 juli 2021
22-åringen la köksfläkten med skyddskåpa av plast på spishällen, satt spisen på full effekt, täckte för brandvarnaren med plastfilm, låste entrédörren och gick därifrån.
22-åringen la köksfläkten med skyddskåpa av plast på spishällen, satt spisen på full effekt, täckte för brandvarnaren med plastfilm, låste entrédörren och gick därifrån.Foto: Ur Polisens förundersökning

I början av året fick socialkontoret i Emmaboda ta in väktare efter att 22-åringen varit utåtagerande och hotfull. Till en socialsekreterare hade han sagt att "Jag ska fucka upp dig rejält, du känner mig" när han inte fick mer bidrag än han hade rätt till. Vid ett annat besök slängde han en polermaskin ned för en trappa.

När väktarna var på plats hotade han att skjuta dessa, och sparkade vid samma tillfälle sönder sidospegeln på en bil.

Gripen blev dock 22-åringen först efter att ha satt eld på sin egen lägenhet den 7 mars.

Han hade lagt en köksfläkt med skyddskåpa av plast på spishällen och satt spisen på full effekt, täckt för brandvarnaren med plastfilm, låst entrédörren och gått därifrån. Räddningstjänsten hann dit i tid och kunde släcka innan elden hann sprida sig från köket. Eventuellt hade branden redan självdött när rökdykare gick in i den rökfyllda bostaden och började spruta vatten.

På torsdagen fälldes han på samtliga punkter: mordbrand, skadegörelse, hot mot tjänsteman, förgripelse mot tjänsteman samt tre fall av ringa narkotikabrott. Straffet blir två års fängelse och därefter tio års utvisning.

Om mannen verkligen kommer att utvisas är dock högst osäkert. Han kommer från Afghanistan och så sent som förra fredagen meddelade Migrationsverket att den med omedelbar verkan stoppar alla utvisningar till landet med anledning av det försämrade säkerhetsläget där.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.