GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Get och får dödade av lodjur de senaste dagarna

De senaste dagarna har lodjurens närvaro gjort sig påmind i Emmaboda kommun.
Publicerad 17 mars 2022
Foto: Mostphotos

Enligt Länsstyrelsens rovdjurshändelser dödades totalt tre får av lodjur öster om Vissefjärda den 13, 14 och 15 mars. Den 16 mars dödades även en dvärgget av ett lodjur sydost om Vissefjärda.

Tidigare i år, den 26 februari dödades ett får av lodjur i Torsås kommun, utanför Bidalite och den 3 mars dödades tre får av lodjur söder om Torsås.

Förutom lodjur har man under början av året gjort två kvalitetssäkrade observationer av varg. Den första observationen gjordes den 2 januari öster om Kosta och den 15 mars väster om Alsjöholm i Nybro kommun.

De senaste åren har lodjursstammen ökat i bland annat Kalmar län. KalmarPosten har tidigare pratat med Jonatan Lilja, som är jaktvårdskonsulent i Svenska Jägarförbundet, som berättar om lodjurens beteende.

– Lodjuren rör sig på jättestora ytor när de vandrar efter att de blivit könsmogna och lämnat sitt hemområde. Då kan de vandra ofantligt stora områden. Av någon anledning verkar de samlas runt Kalmar, Östergötland och Jönköping och slår sig ner här och stannar. Spridningen till resterande län är ganska långsam, sa Jonatan Lilja till KalmarPosten för två månader sedan.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.