GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hade varken ekonomi eller hjärta till att avliva katten - fälls för djurplågeri

Kalmar tingsrätt finner inte att mannen i Emmaboda medvetet velat orsaka sitt husdjur lidande och utdelar en lindrigt straff.
En katt, som inte är den artikeln handlar om. Arkivbild.
En katt, som inte är den artikeln handlar om. Arkivbild.
Foto: Anton Havelaar/Mostphotos

Först efter att en granne hade reagerat på kattens skick och länsstyrelsen hade hört av sig såg mannen till att djuret avlivades. Katten hade då långt gången cancer, var kraftigt avmagrad och hade kräkts i flera veckor.

Mannen erkänner att han har gjort fel. Han har förstått att katten har behövt vård men har inte haft råd med veterinärkostnaden. Samtidigt har han haft väldigt svårt att skilja sig från katten ”eftersom den varit som ett barn för honom”, och förstått att den aldrig skulle komma hem levande om han tog den till veterinär.

När han nu döms för djurplågeri konstaterar tingsrätten att det har handlat om ”en tämligen speciell och ömmande situation” där mannen inte haft någon önskan att orsaka katten lidande men ”saknat förmåga och resurser att agera”. Påföljden stannar därför vid villkorlig dom som inte förenas med ett bötesstraff.

Läs mer