Jeanette driver grupp som förgyller julen för barnfamiljer som har det knapert

Jeanette Olsson vet hur det är att oroa sig över att inte få ihop julen för sina barn. Nu hjälper hon andra familjer som befinner sig i samma situation.
Publicerad 15 oktober 2021
Jeanette Olsson.
Jeanette Olsson.Foto: Privat

För ett antal år sedan råkade Jeanette Olsson ut för ett par livsomvälvande händelser.

– Jag och min familj var med om en tragisk olycka 2017, samma år drabbades jag av en stor stroke. Det gjorde att vi inte fick ihop julen för våra barn. Då bad vi om support av en julhjälp och de gav oss fantastisk hjälp, säger Jeanette Olsson.

När familjen senare flyttade från Hultsfred till Emmaboda kommun började Jeanette klura på hur hon själv kunde bidra till att hjälpa familjer som har det knapert.

– Det är många som inte klarar av en jul och jag tänkte att jag ska banne mig försöka att fixa det här.

Jeanette startade en grupp på Facebook som heter ”Julhjälp i Kalmar län med omnejd” för att samla in leksaker, mat och presentkort. Den kommande julen blir den tredje i raden där man hjälper familjer att få ihop julen för sina barn.

– Första året hjälpte vi 18 familjer med julklappar och andra året hjälpte vi 25 familjer. I år är det än så länge 21 familjer och fler står på kö.

Julklappar från tidigare år.
Julklappar från tidigare år.Foto: Privat

Facebookgruppen har i dagsläget drygt 600 medlemmar och Jeanette hoppas att fler ska hitta till gruppen för att hjälpa till att skapa en magisk jul för alla barn.

– I år tänkte vi även eventuellt ordna en julfest om några familjer vill det. Då lagar vi lite julmat, fixar ett gottebord med pepparkakor och knäck, julgran och tomte. De barn som kommer får då en eller två julklappar. Det är för att man ska få känna värmen och gemenskapen.

I år har Jeanette lyckats få till ett samarbete med Slottshotellet i Kalmar där man kan lämna in julklappar som man vill skänka. Dessa ges senare till familjer som bett om hjälp.

– Det är fantastiskt, jag är jättetacksam. Jag hoppas det gör att fler kan hjälpa till.

På Facebooksidan kan man följa hur insamlingarna går till de familjer som bett om hjälp.

– Jag resonerar att ingen kan göra allt, men alla kan gör något.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.