GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kommunen varnar för fiberbedragare: ”Verkar vara ett nytt grepp”

Emmaboda kommun går ut med en varning om att invånare har blivit utsatta för misstänkta bedrägeriförsök.
Publicerad 13 januari 2022
Foto: Hedda Ottestam, Mostphotos

Flera fiberkunder i Emmaboda kommun har blivit uppringda av personer som säger att fibernätet i området har bytt ägare och att de behöver teckna nya avtal. Det stämmer inte och kommunen varnar nu på sin hemsida för den här typen av samtal.

– Det verkar vara något nytt grepp de har börjat med de här skojarna. Vår misstanke är att de försöker få ut bank-id eller andra bankuppgifter från kunderna, säger Stefan Karlsson, ansvarig för fiber inom kommunen.

Än så länge vet kommunen bara om ett antal personer som blivit drabbade, men det kan vara fler.

– Jag försöker forska i hur många som drabbats. Jag tycker att man ska lägga på luren. Vi är ägare till nätet precis som tidigare och kommer vara det i överskådlig tid. Det här är bara ett bedrägeriförsök. Det är inte fel om man polisanmäler det så att polisen har det i sin statistik om hur många som har blivit uppringda.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.