Kommuner har infört bevattningsförbud

Ett bevattningsförbud har införts i Emmaboda kommun från den 17 maj till den 30 september 2023. Detta görs för att säkra dricksvattenförsörjningen under sommaren.
Publicerad 20 maj 2023
Vattenspridare, gräsmatta
Vattenspridare, gräsmattaFoto: Mostphotos

Grundvattennivåerna ligger nu under eller mycket under det normala för årstiden, vilket var anledningen bakom beslutet som fattats av Emmaboda Energi. De kan se en ökning av vattenförbrukningen som främst kopplas till att en allt större mängd vatten går till bevattning av trädgårdar och odlingar.

Det är också låga flöden i Lyckebyån vars vatten står för en stor del av dricksvattenproduktionen i kommunen. Bevattningsförbudet gäller alla som är anslutna till kommunalt vatten i Emmaboda kommun.

Även Borgholms kommun har bevattningsförbud sedan 1 maj till 30 augusti.

Bevattningsförbudet i Emmaboda kommun:

Du får inte använda vattenslang eller vattenspridare för att vattna gräsmattor, blommor eller dylikt. Du får dock använda vattenkanna.

Samla gärna upp regnvatten för att vattna med.

Du får inte fylla din pool (över 3 m³) med dricksvatten. Detta gäller även uppblåsbara pooler, spa-bad och badtunnor större än 3 m³. Du som har en nedgrävd pool får fylla den till en nivå så att stommen inte riskerar att kollapsa.

Du får inte tvätta bilen hemma med högtryckstvätt eller vattenslang.

Det går även att tvätta bilen på en biltvättsanläggning. Var sparsam med antalet tvättar.

Källa: Emmaboda kommun

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.