Annons

Kommunernas projekt gav många Ukrainare arbete

Flera personer från Ukraina som under en tid deltagit i ett arbetsprojekt av Emmaboda och Nybro kommun har kommit ut på arbetsmarknaden. 24 av de 60 deltagarna har under projektets gång fått jobb.
Publicerad 18 oktober 2023
Montage.
Montage.Foto: Mostphotos

ESF-projektet ’CARE – Växtkraft i generationer’ har avslutats. Projektet var ett samarbete mellan Emmaboda kommun, som stod som initiativtagare och projektägare, och Nybro kommun där kommunerna arbetat med att stegförflytta personer från Ukraina till jobb och utbildning.

Totalt har 60 personer, 43 kvinnor och 17 män, deltagit i aktiviteter i projektet. 40 procent av de 60 deltagarna fick arbete under projektet som avslutades den sista september, skriver Emmaboda kommun i ett pressmeddelande. Det motsvarar 24 personer från Ukraina som nu har ett arbete. Övriga deltagare hade redan arbete sedan tidigare, väntar på beslut från Arbetsförmedlingen, är seniorer eller i behov av ytterligare insatser.

Annons

De flesta har fått arbete inom det privata näringslivet, där besöksnäringen varit hetast.

– Jag är stolt över det team som har jobbat. De har varit lyhörda för deltagarnas behov, byggt tillit och förtroende i både arbetsgruppen och i relationen med deltagarna. De har nått mycket fina resultat på kort tid, säger projektutvecklare Ann-Christine Torgnyson, Emmaboda kommun, i pressmeddelandet.

Under projektet har kommunerna arbetat med stegförflyttning via svenskundervisning, hälsa- och sociala aktiviteter. Matchningen har haft fokus på riktiga jobb med lön i privata näringslivet hos arbetsgivare där det finns förutsättningar för fortsatt arbete.

– Jag lärde känna många nya människor, kände stödet från teamet som gav psykiskt och fysiskt stöd till oss. Det är viktigt att prata mycket, så det är bra med vårt projekt, detta är bra där man träffar andra ukrainare där man får mer information och byter ut, säger en deltagare i projektet.

– Tack för att vi integreras i samhället. Hälsoaktiviteter, utflykter, praktiska saker för samhället. Det fanns en förståelse för att det går att arbeta med hemlandsutbildning i Sverige, säger en annan.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons