GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kulturvagnen reser runt på landsbygden – nu visar den ny utställning

I helgen besöker Kulturvagnen orten Skruv. Där visas utställningen ”Mitten av skogen” upp, med verk från tre konstnärer.
Publicerad 29 juli 2022
Kulturvagnen. Foto: Privat
Kulturvagnen. Foto: Privat

Kulturvagnen är en mobil konsthall och konsertsal som åker runt på den Småländska landsbygden. Tanken är att tillgängliggöra och minska avståndet till kulturupplevelser.

I helgen, den 30-31 juli, står Kulturvagnen placerad utanför glasbruket och hembygdsgårdens café i Skruv mellan klockan 13.00 till 16.00 båda dagarna. Då visas konst skapad av Elizabeth Kettley Cronfalk, Maria Luostarinen och Hållams Linnea Henriksson.

– Konstnärerna har sitt ursprung i skilda uttryck, men i den här utställningen kompletterar de varandra väldigt bra, säger Kerstin Björk som gör Kulturvagnsprojektet tillsammans med sin sambo Tony Blomdahl.

Temat för utställningen ”Mitten av skogen” började med en tanke: Hur djupa är egentligen skogarna nuförtiden? Med projektet ville de belysa skogen, sett genom tre konstnärers ögon.

– De har jobbat utifrån uppdraget att gestalta eller beskriva en skog, närma sig den och det som händer där. Uppdraget de fick var att bege sig till mitten av en skog. Min egen bild är att de där stora skogarna som man kan gå vilse i håller på att försvinna, och att mystiken kring skogen kanske håller på att försvinna, säger Kerstin Björk.

I skogen skulle konstnärerna observera, dokumentera och gestalta sin upplevelse. Resultatet är "Mitten av skogen”-utställningen.

– När man går till en skog kommer man ofta till ett kalhygge med skogsmaskinsvägar. Man fragmenterar skogslandskapet, men de här konstnärerna har verkligen lyckats hitta den där lite mystiska och sakrala upplevelsen som man kan få i en skog. De har fångat det fina och spännande med skogen och berört olika ämnen på olika sätt. De har fångat lite hopp – trots skogsmaskiner. Jag tror verkligen det finns hopp och längtan ut i skogen och att man vill bevara den, säger Kerstin Björk.

Nästa ställe på tur som får besök av Kulturvagnens utställning är Ljuders hembygdspark i samband med Minnesotadagen den 14 augusti, klockan 11 till 15. "Mitten av skogen” visades första gången den 16 juli.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.