Annons

Ladugård och mindre byggnad brann ner – kvinna åtalas för brott

En kvinna i 30-årsåldern såg hur hennes ladugård och ett mindre uthus brann ner till grunderna. Nu åtalas kvinnan för allmänfarlig vårdslöshet.
Publicerad 30 januari 2023
Bild från platsen.
Bild från platsen.Foto: Ur polisens förundersökning

Det var den 12 mars förra året som räddningstjänst, polis och ambulans larmades till en ort i Emmaboda kommun med anledning av en större brand. När de kom på plats kunde de konstatera att två byggnader, en större ladugård och en mindre ekonomibyggnad inte gick att rädda. Istället fick räddningstjänsten fokusera på att begränsa branden som spridit sig längs åkermark i torrt fjolårsgräs. Omkring 6 000 kvadratmeter stor blev branden innan räddningstjänsten fick bukt med branden.

En kvinna i 30-årsåldern åtalas nu för att ha orsakat branden. Enligt stämningsansökan eldade kvinnan skräp i närheten av byggnader – trots att det förelåg risk för gräsbrand. Hon förlorade kontrollen på elden som spred sig till åkermarken samt till de närliggande byggnaderna. I en av byggnaderna stod även en veteranbil som tillhörde någon annan. Bilen totalförstördes i branden.

Annons

Kvinnan nekar till brott. Hon berättar i förhör att hon skulle elda upp lite saker hon samlat på sig. Det skulle ske på en stenhäll där de eldat tidigare under vintern och att det var avbränt sedan tidigare. Hon säger att det var vindstilla den dagen och bedömde att det var säkert att elda. Hon berättar att hon tagit fram en vattenslang och några räfsor. Eldningen hade gått bra till en början men sedan hade det kommit en vindpust och elden tog sig i gräset och spred sig. Hon ringde SOS och kunde hålla branden i hyfsat i schack till en början – men sedan slutade vattnet att komma. Hon berättar att det sedan visade sig att pumpen gått sönder.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons