unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Man döms för rattfylleri – skyllde på alkolåset i bilen

En man i 35-årsåldern, boende i Emmaboda kommun, blev tagen på bar gärning när han körde påverkad på riksväg 25. Han hade dessutom en kniv i bilen och döms nu för rattfylleri och brott mot knivlagen.
Foto: Agnes Aronsson

Det var den 24 april 2020 som mannen stoppades av polis på riksväg 25. Det visade sig att han hade 0,46 promille alkohol i blodet.

Mannen berättar i förhör att han besökt en restaurang på Öland den aktuella dagen och där hade han druckit 5-6 burkar starköl och sedan två öl hos en släkting, ett antal timmar innan körningen. Mannen säger också han är dömd till att ha alkolås i bilen och att den startade när han blåste. Därför trodde han att det inte var någon fara att köra.

Kniven som hittades bakom förarsätet menar mannen är en överlevnadskniv som han använt vid grillning.

Eftersom mannen druckit sådana mängder alkohol innan han satt sig i bilen anser tingsrätten att han i vart fall varit likgiltig inför risken att han hade alkohol kvar i blodet.

Gällande kniven så anser tingsrätten inte att en kniv med 21 centimeters långt blad är en kniv man vanligtvis inte använder vid grillning. Dessutom har han haft tid att lägga kniven ur bilen. Det är även besvärande att mannen hade en kniv med sig i ett påverkat tillstånd. Tingsrätten anser att mannen i vart fall varit oaktsam i förhållande till knivinnehavet.

Mannen döms för rattfylleri och brott mot knivlagen. Påföljden blir dagsböter på totalt 3 500 kronor.

Läs mer