Annons

Man döms till fängelse för grov kvinnofridskränkning

En man i 25-årsåldern som bor i Emmaboda kommun döms till fängelse efter ha brukat livsfarligt våld mot sin partner.
Emmaboda • Publicerad 27 februari 2022
Foto: Hedda Ottestam

Innan mannen och kvinna gifte sig fungerade relationen bra. Kvinnan säger i förhör att det var när de flyttade ihop som mannen blev svartsjuk och kontrollerande. Enligt domen började mannen bli våldsam mot kvinnan sommaren 2021 och fortsatte till december samma år.

I oktober brukade mannen livsfarligt våld mot kvinnan. När kvinnan låg på mage i sängen satte sig mannen ovanpå henne, tog tag i hennes nacke och tryckte ner hennes ansikte i kudden samtidigt som han slog henne i ryggen. Kvinnan berättar i förhör att hon fick panik och att det kändes som om hon skulle dö. Dagen efter fotograderade kvinnan röda fläckar i ansiktet om uppkommit efter händelsen. Enligt rättsintyget uttalas att de röda fläckarna är kärlbristningar till följd av ökat tryck i ansiktets små blodkärl. Sådana skador kan uppkomma vid kvävning, men även vid kräkning eller hårt tryck mot bröstet. Kvinnan berättade att mannen släppte taget om henne och att han kan ha gjort detta då han insåg att hon inte kunde andas. Han verkade vara chockad efteråt.

Annons

Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas för försök till mord. Tingsrätten konstaterar att våldet varit livsfarligt, men med tanke på omständigheterna kan det inte anses vara utrett att mannens direkta avsikt vid tillfället var att döda kvinnan, eller var likgiltig inför detta.

Mannen döms istället för grov misshandel för aktuell händelse. Mannen har varit våldsam mot kvinnan ett flertal gånger under hösten och vintern 2021 och dömer mannen även för misshandel och grov kvinnofridskränkning. Påföljden blir fängelse i 1 år och 10 månader.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons