Annons

Oenig rätt fäller Emmabodabo för misshandel

En man i 60-årsåldern i Emmaboda har fällts för misshandel av en kvinna han var tillsammans med vid tiden.
Publicerad 6 juni 2021
Kalmar tingsrätt. Arkivbild.
Kalmar tingsrätt. Arkivbild.Foto: Agnes Aronsson

Ord mot ord har gällt om vad som hände en natt i Emmaboda i februari 2020. Paret hade varit ute på krogen där svartsjuka uppstått. Senare kom mannen till kvinnans bostad, där det blev våldsamt.

Enligt kvinnan drog mannen ned henne från sängen, kastade in henne i ett element, knuffade henne mot ett bord och så att hon ramlade mot ett fönsterbräde. Därefter skulle han ha dragit henne längs golvet, satt sig grensle över henne och tagit strupgrepp.

Annons

Mannen hävdar nödvärn, att han bara försvarat sig sedan kvinnan attackerat honom. Enligt hans version hade hon börjat slå honom i ansiktet med en mobiltelefon då hon satt över honom, så att blodet sprutat. Han slängde henne åt sidan och drog ned henne från sängen, för att senare knuffa henne flera gånger hon på nytt börjat slå honom.

Kalmar tingsrätt konstaterar att mannens och kvinnans berättelser ”skiljer sig åt i väsentliga hänseenden”, men att den lilla tekniska bevisning som finns och allt annat sammantaget räcker för att fälla mannen för misshandel.

Straffet blir villkorlig dom och 80 timmars samhällstjänst. Han ska även betala ett skadestånd på 35 200 kronor till kvinnan.

En nämndeman ville dock ogilla åtalet. Nämndemannen ansåg bland annat att kvinnans påstående att mannen tagit ett strypgrepp på henne så att hon inte kunde andas inte går att ”förena med hennes uppgift att hon samtidigt kunde skrika ”ta bort händerna” och ”förlåt” tre gånger”. Nämndemannen fann det även anmärkningsvärt att kvinnan ”först efter flera månader” gjort en polisanmälan mot mannen.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons