Annons

Sågverkspersonal stängde in tjuvar i väntan på polis

Tjuvtrion trodde att verksamheten vid Vida Gransjö var nedlagd, och åkte dit för att ”titta runt lite”. Så de hade nog inte räknat med att personal skulle dyka upp och sätta stopp för deras planer.
Publicerad 20 januari 2021
Skottkärror och en cykel hade lastats med tänkt stöldgods, högar hade samlats ihop på flera platser.Foto: Ur Polisens förundersökning/Kollage

En 34-årig kvinna, en 21-årig kvinna och en 38-årig man har nu åtalats för stöld.

Den 34-åriga kvinnan åtalas även för grov olovlig körning, då det var hon som utan körkort körde till sågverket i Eriksmåla under natten till nyårsdagen.

Annons

När Kalmarposten skrev om händelsen första gången påstods felaktigt att kvinnorna greps av polis efter att ha återvänt till brottsplatsen för att hämta mer stöldgods.

Av förundersökningen framgår att det var en man som jobbar på anläggningen som upptäckte att det hade skett inbrott när han kom dit på lördagsmorgonen.

I lunchrummet är det stökigt och han åker vidare till verkstaden för att kolla läget. Dörren är uppbruten och han ser högar med gods utanför. Inne i verkstaden befinner sig två personer, som han efter ett tag ser är kvinnor. Han hör även ljud från andra våningen, och misstänker att där finns fler personer. Han spärrar vägen ut och ringer polisen som kommer dit och griper de två kvinnorna. Några fler misstänkta gärningsmän återfinns inte.

En mängd föremål har samlats i högar eller lagts i skottkärror: motorsågar, sågar, skruvdragare, verktyg, datorer med mera. Kablar har slitits loss ur elskåp vilket har lett till kortslutning och till att sprinklersystemet har blivit utlöst.

En tredje misstänkt gärningsman är inte så svårt för polisen att få fram. Under natten har en patrull nämligen stött på de två kvinnorna tillsammans med den nu åtalade 38-årige mannen, då de befunnit sig vid bilen som senare körts till sågverket.

Det visar sig att 38-åringen har lämnat sågverket till fots. En bit därifrån har han knackat på hos en familj och lånat telefon för att ringa efter en sjuktransport, som också kommit och hämtat honom, då han har ett dåligt knä som behöver behandlas.

Föraren berättar senare för polisen att mannen har haft mörka arbetskläder på sig och sett ut att komma från ett sågverk eller en bilskrot. Han har haft sågspån på sig. Mannen släpps av vid hälsocentralen i Nybro, och får senare skjuts till en mindre ort i Emmaboda.

Han anhölls i sin frånvaro den 4 januari, greps dagen efter och häktades den 7 januari. Kvinnorna häktades den 5 januari och alla tre är fortsatt häktade i väntan på rättegång.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons