GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stina lämnade Malmö för att öppna retrobutik mellan Nybro och Emmaboda: ”Idylliskt läge”

Antiknörden Stina Schwärze letade lokaler överallt i både Blekinge och Småland men hittade till slut det perfekta läget i en före detta lanthandel i Eskilsryd.
Publicerad 9 juli 2022
Till vänster: butiken i Eskilsryd. Till höger: Stina Schwärze.
Till vänster: butiken i Eskilsryd. Till höger: Stina Schwärze.Foto: Privat

Fakta

Namn: Stina Schwärze

Ålder: 38 år

Bor: Eskilsryd

Kommer från: Malmö

Aktuell som: Öppnat ny antik- och retrobutik

Instagram: @alltdetgamlagoda

– Vi hade länge letat efter en sådan här fastighet med en idyllisk stor tomt, fruktträd, bärbuskar och lugn och ro. Sedan hittade vi det här huset som checkade i alla våra boxar. Så vi körde, trots att vi aldrig hade varit här innan, säger Stina.

Hon och maken kommer från Malmö och hade ingen bestämd plats hon ville öppna butiken på. Allt hon visste var vilken sorts butik hon ville driva.

– Det är en antik- och retro butik som har mycket 50- och 60-talsdesign men också en del äldre saker från sekelskiftet 1800/1900-talet. Jag vill kunna erbjuda saker till folk som renoverar gamla hus i framtiden, men just nu är det mest fokus på möbler, lampor och inredning. Butiken ligger i samma byggnad som vi också bor i, det har varit lanthandel här i över 80 år och även bensinmack. Men nu har det varit stängt i över 40 år innan vi kom hit.

Foto: Privat

Vad har du gjort innan?

– Jag har hållit på med sånt här många år redan, bland annat har jag jobbat hos andra antikhandlare där jag jobbat med värdering av föremål, skyltning och som säljare. Men jag har aldrig haft en egen butik. Sen har jag också hållit på och bloggat om sånt här, så jag har lång erfarenhet – både från jobbet och privat då jag även inreder med det hemma. Jag samlar på vintage-kläder och smycken och är en riktig pryl- och antiknörd! Det blir en livsstil att hålla på med gamla grejer.

Foto: Privat

Vad är det som är så kul med gamla grejer?

– Saker var finare förr. Porslin, glas, kläder och bilar – allt var finare förr. Saker hade en helt annan kvalitet än idag och så mycket finare formgivning. Allt idag är kopior på sånt som redan funnits och mycket är importerat. Förr fanns en väldigt stor tradition att tillverka fina möbler och dessutom hade vi hade en inhemsk tillverkning som var väldigt bra.

Foto: Privat

Vad har du för förhoppningar med butiken?

– Jag vill att det ska bli ett utflyktsmål hit. Jag har märkt att jag har flera branschkollegor i närheten som säljer liknande varor så då kan man ju göra en liten söndagsutflykt och åka runt till mig och mina kollegor. Sen vill jag också att man som kund ska kunna komma tillbaka och se att det fylls på med nya saker hela tiden.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.