GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tröttnade på högljudda ungdomar på bibliotek - nu fälls han för misshandel

I mars förra året befann sig mannen på biblioteket i Emmaboda. Där befann sig även tre unga grabbar, som satt en bit ifrån mannen och tittade på Tiktok-klipp på mobilen.
Publicerad 8 april 2021 • Uppdaterad 8 april 2021
Hörnan på biblioteket i Emmaboda där grabbarna satt och skrattade åt mobilklipp när mannen kom fram och misshandlade en av dem.
Hörnan på biblioteket i Emmaboda där grabbarna satt och skrattade åt mobilklipp när mannen kom fram och misshandlade en av dem.
Foto: Ur Polisens förundersökning

Enligt mannen hade ungdomar fört oväsen på biblioteket dagen innan så när de tre grabbarna började skratta var han redan provocerad. När de inte hörsammade hans tillsägelse om att hålla tyst gick han fram till den han ansåg var jobbigast, knuffade omkull grabben i en saccosäck, tog ett stryptag på honom och vred om hans näsa. Efter en kortare stund gick han och satte sig på en stol, där han satt när personal kom dit efter att ha uppmärksammats på situationen.

Ett år senare har nu mannen i 60-årsåldern fällts av Kalmar tingsrätt för misshandel. Rätten anser inte att han har agerat ”med direkt uppsåt, dvs. att han hade för avsikt att misshandla NN”. Han ”tog tag om NN:s hals och näsa för att han fick nog av hans beteende”, skriver rätten.

Påföljden för det blir villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst. Han ska även betala ett skadestånd på 10 000 kronor till grabben.

I förhör förnekar först mannen både stryptag och näsgrepp. När förhörsledaren visar fram bilder som en av de andra grabbarna har tagit av misshandeln, där stryptaget och näsgreppet syns klart och tydligt ändrar han sin inställning:

”Det ser ut som att det har hänt, så då har det väl det”.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar kalmarposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.