GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tvingade socialen att ta in väktare - man åtalas för en rad brott

Mannen sitter häktad sedan han misstänks ha tänt eld på sin egen lägenhet i Emmaboda i mars.
Köksfläkten låg på spishällen, och brandlarmet hade täckts för med plast.
Köksfläkten låg på spishällen, och brandlarmet hade täckts för med plast.
Foto: Ur Polisens förundersökning

KalmarPosten har tidigare berättat att socialkontoret i Emmaboda tvingades ta in väktare tidigare i år, på grund av en man som kom dit flera gånger och var utåtagerande och hotfull. Mannen greps och häktades efter att han tros ha satt eld på sin egen lägenhet den 7 mars.

Mannen som är i 20-årsåldern har nu åtalats för mordbrand med mera. Enligt stämningsansökan har han lagt en köksfläkt med skyddskåpa av plast på spishällen och satt den på full effekt. Därefter ska han ha låst dörren till bostaden och gått därifrån. Branden kunde släckas av räddningstjänsten men det fanns fara för annans liv och omfattande förstörelse.

I en rapport skriver räddningstjänsten:

”Grannar ser svart rök från brevinkastet och larmar räddningstjänsten. Räddningstjänsten bryter upp dörren och rökdykare skickas in i lägenheten, sikten var väldigt begränsad nollplanet (rökgaslagret) var ca. en meter över golvnivå. Då rökdykarna kommer fram till köket upplevs det som att det är förhöjd värme men inga synliga lågor, dock lägger rökdykarna på lite vatten på spisen och det verkar vara varmt på spisen. Det har brunnit med öppen låga på spisen i startutrymmet, osäkert om det fanns öppna lågor då räddningstjänsten anlände, rök trängde ut i angränsande rum. (...) I brandrummet (startutrymmet) var det kraftiga rökskador och det hade brunnit på spisen och fläkten låg direkt på spishällen, rökskador i hela lägenheten.”

Mannen åtalas även för förgripelse mot tjänsteman. I januari ska han till en socialsekreterare sagt att "Jag ska fucka upp dig rejält, du känner mig" och "Det kommer hända något här, vänta så ska ni få se" eller liknande hotelser. Hot som föranledde socialen att plocka in väktare, som sedan blev mannens måltavlor.

Den 5 mars ska han ha konfronterat de två väktarna vid socialkontoret och hotat att skjuta dem. Vid samma tillfälle ska han ha sparkat sönder sidospegeln på en bil. Åtal för hot mot tjänsteman och skadegörelse blir det för det.

Mannen åtalas även för flera fall av ringa narkotikabrott efter att ha brukat cannabis, hasch och narkotikaklassade tabletter.

Åklagaren yrkar på att mannen ska utvisas till sitt hemland Afghanistan, med förbud att återvända under tio år.

Läs mer