GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Unga får sommarjobba som författare även 2022: ”Jättekul”

I somras fick ungdomar i länet prova på att jobba med skrivande genom att Emmaboda kommun erbjöd feriejobb som författare. Nu har Kulturrådet beviljat pengar för ytterligare en sommar.
Emmaboda • Publicerad 26 november 2021
Foto: Mostphotos och Lina Alriksson

Under veckan stod det klart att Emmaboda kommun beviljas pengar för att driva projektet ”Skrivsommar” en sommar till. Beslutet välkomnas av kommunens kulturchef, Jan Dzedins:

– Det känns jättekul. Det betyder att Kulturrådet ser positivt på verksamheten och att vi kan göra det här en gång till.

Sommaren 2021 var första gången som ungdomar i länet kunde ansöka om ett feriejobb som författare. Åtta ungdomar i 14-15-årsåldern fick då prova på att skriva olika typer av texter, allt ifrån journalistiska texter till poesi och prosa. Efter sommaren sattes deras texter ihop till en bok, ”Bara för en stund”, som ges ut i december.

Trots att jobbet är baserat i Emmaboda kan även ungdomar bosatta i andra kommuner ansöka, beroende på vilka kommuner som tackar ja. Sommaren 2022 siktar man på att anställa ungdomar från Kalmar, Nybro och Mörbylånga.

Jan Dzedins, verksamhetschef för kultur i Emmaboda kommun.
Jan Dzedins, verksamhetschef för kultur i Emmaboda kommun.Foto: Lina Alriksson

Varför erbjuds det här som ett jobb och inte en kurs?

– Kommunerna anordnar feriejobb inom olika områden, till exempel parkarbete och servicearbeten. Men det har inte direkt varit några kulturarbeten. Så vi ville att de unga skulle få upp ögonen för att det går att livnära sig på kultur. Det här är ett sätt för oss i Emmaboda att verka för att främja läsandet och skrivandet och en investering i ungdomar och framtiden, säger Jan Dzedins.

”Vi vill att unga ska få upp ögonen för att det går att livnära sig på kultur.”
Jan Dzedins, kulturchef i Emmaboda kommun.

I somras deltog åtta ungdomar i projektet och producerade under tre veckor texter av olika slag. Av detta material sattes det ihop en bok som ges ut den 18 december. Texterna som skrivs nästa sommar kommer även dem att ges ut som en bok.

– Det är väldigt utvecklande för ungdomarna och responsen vi fått har varit positiv. De tyckte det var utmanande och tufft, men samtidigt lärorikt. Bland annat fick de läsa sina texter inför publik på torget i Emmaboda, så då var det många som var nervösa. Men det ingick att de skulle få träna på att läsa sina texter högt.

Nu börjar arbetet med att bjuda in nya kommuner till nästa års skrivsommar. I mars 2022 kommer det stå klart vilka kommuner som deltar, och då kommer det även gå att ansöka för de ungdomar som är intresserade av jobbet.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.