GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bill sätter fart på Ford

Ford Motor Company grundades den 16 juni 1903 av Henry Ford och än idag är det Fordklanen som kontrollerar företaget. Huvudkontoret ligger i Dearborn strax utanför Detroit och styrelseordföranden är 64-årige Bill Ford. Han är barnbarnsbarn till grundaren och är den som ska föra släktklenoden in i framtiden. Bilar i all ära – men på hemmaplan är den stora snackisen familjens engagemang i välgörenhet och sport.
(Dearborn – USA) • Publicerad 14 augusti 2022
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bill och Henry. Foto: CNP AB
Bill och Henry. Foto: CNP ABFoto: CNP AB

”Här i Detroit äger Ford-familjen halva stan”. Orden kommer från taxichauffören under halvtimmestrippen från Detroits flygplats till Woodward Avenue. Han syftar på alltifrån stadens största sjukhus Henry Ford Hospital till NFL-laget Detroit Lions. Det är nämligen stora summor i omlopp och förra året omsatte familjeföretaget med sina 186 000 anställda 127 miljarder dollar.

Fordfamiljen 2021. Foto: CNP AB
Fordfamiljen 2021. Foto: CNP AB

Tungt arv att bära

Väl framme på 15000 Woodward Avenue så ligger ett helt öde fabrikskomplex och man förundras över att stället inte jämnats med marken för länge sedan. Men om väggarna här kunde tala så förstår man varför – det är nämligen legendarisk mark och just här föddes det löpande bandet den sjunde oktober 1913. Ändå fick Henry Ford störst rubriker året efter då han fördubblade arbetarnas dagslön till fem dollar och resten är historia. Totalt såldes 15 miljoner T-Ford varav drygt 50 000 i Sverige. Bill Ford vet naturligtvis att han har ett tungt arv att bära och besöker gärna själv ”The Henry Ford Museum” i Dearborn som till ytan är USA:s största museum. Här kan man titta på mycket – inte minst limousinen som John F. Kennedy färdades i vid dödsskjutningen den 22 november 1963.

Tidningsklipp från 1914. Foto: CNP AB
Tidningsklipp från 1914. Foto: CNP ABFoto: CNP AB

Femte generationen

Det var dock först när Henry Fords ende son Edsel började intressera sig för design som en ny epok tog sin början. De första formgivna skönheterna lämnade ritbordet och inte minst Model 40 Special Speedster bevisade att märket kunde mer än att bygga kantiga vardagsbilar. Edsel avled dock i cancer 1943 och fyra år senare lämnade även Henry Ford jordelivet, 83 år gammal. Edsel hade dock tre söner som succesivt tog hand om affärerna och det var nu pappa Edsel skulle hyllas med en bilmodell vars märkliga grill förde tankarna till ett dasslock. Ford pumpade in hutlösa fyra miljarder kronor i projektet, vilket motsvarar 40 miljarder i dagens penningvärde. Bilmodellen floppade och det ekonomiska läget höll på att ta med sig hela familjeföretaget på kuppen. Lanseringen gjordes 1957 och samma år föddes Bill Ford som alltsedan 1999 är företagets styrelseordförande. Framtiden är dock tryggad och snart är det dags för Henry Fords barnbarnsbarnbarn att föra, förlåt köra, arvet vidare.

Henry Ford and Edsel Ford ca. 1927. Foto: CNP AB
Henry Ford and Edsel Ford ca. 1927. Foto: CNP AB
Huvudkontoret i Dearborn. Foto: CNP AB
Huvudkontoret i Dearborn. Foto: CNP AB

Text: Johannes Gardelöf och Carl-Ingemar Perstad / CNP AB