Annons
Feature
Veckans profil

Byggchefen frågas ut under Kalmarsundsveckan: ”Att bygga nya hus påverkar ju miljön direkt negativt”

På gymnasiet utbildade han sig till betongarbetare, på fritiden gillar han att ha olika byggprojekt igång och på jobbet har han hand om Riksbyggens nyproduktioner i Kalmar. I veckan är marknadsområdeschef Magnus Laneborg en av årets hotshots på Kalmarsundsveckan där han ska bli utfrågad om företagets klimatpåverkan.
Publicerad 7 september 2022
Kalmarsundsveckan kommer ta plats i Kalmarsalen mellan den 7-9 september. Foto: Kennerth Kullman/Privat
Kalmarsundsveckan kommer ta plats i Kalmarsalen mellan den 7-9 september. Foto: Kennerth Kullman/Privat

Fakta

Namn: Magnus Laneborg

Ålder: 47

Familj: Elvira (livskamrat) Siri och Vera (livsverk) 2 katter och 11 höns

Bor: Rinkaby, 500 meter från Rinkabyholm, samt så mycket som möjligt på norra Öland (Binnerbäck)

Kommer från: Lindsdal i Kalmar

Aktuell som: Hotshot under Kalmarsundsveckan

Beskriv dig själv med tre ord: Skämtsam, glad, kreativ

Godmorgon, när klev du upp i dag?

– 06.32 enligt larmet, blev dock lite senare som fötterna träffade golvet ca 06.50. Därefter snabb morgonrutin och iväg till jobbet 07.30.

Annons

Hur startar du helst dagen?

– Vardagar blir det upp och kasta i sig en tallrik gröt. Helger är lite mer utdragna, gott och sitta i uterummet på Öland med nybakat bröd, fil och ett helt gäng koppar kaffe. Så länge det är kaffe kvar får man vila!

Hur gör du för att varva ner?

– Hur lustigt det än låter så varvar jag upp, vilar genom att ständigt ha egna byggprojekt på gång. Förra helgen byggdes ett traktorförråd, i helgen blir det VVS-kepsen på och dra rör i nya badrummet i stugan på Öland och så vidare. Sen i ärlighetens namn kan det ibland blir för mycket, då softar jag ner mig framför tablå-teven, kvittar egentligen vad som visas men trivs bäst med något att plocka med.

Berätta vad du jobbar med!

– Jag sitter som marknadsområdeschef på Riksbyggen och har hand om nyproduktion i området i och runt Kalmar. Mina främsta uppgifter är att Riksbyggen i Kalmar har en långsiktigt bra plan för hur vi ska bygga, och att skapa möjligheter och mark för en långsiktig produktion i staden.

Hur länge har du jobbat med det?

– Jag har suttit på posten i tre år, men jag har varit på Riksbyggen i sex år. Innan jobbade jag som projektledare och hade hand om nyproduktion och ombyggnationer av vård och omsorgsboenden i Högsby kommun. Innan dess har jag jobbat på andra företag, bland annat Cementa i Degerhamn som sorgligt nog är nedlagt nu. Där hade jag hand om underhållet på avdelningen med processmaskinerna i fabriken. Sen har jag varit på Kalmar kommun också, där jag mellan 2013 och 2016 höll i ett stort projekt som var energieffektiviserande. Det var en stor investering som med dagens mått mätt var ett grymt bra projekt från kommunen. Från början gick jag på Lars Kaggskolan och skulle egentligen bli betongarbetare. Jag har jobbat i industrier och byggen.

Du har mycket erfarenhet inom branschen alltså?

– Ja, det tror jag. Lite ”hands on”-erfarenhet är alltid bra. Sen håller jag ju på mer med det tekniska och strategiska nu. Allt genom livet lär man sig något av!

Annons

7-9 september genomförs Kalmarsundsveckan – hur medverkar du?

– Dels har vi på Riksbyggen varit med och skapat programmet. Vi är nio stycken parter som under året jobbat med att ta fram ett program med fokus på hållbarhet. Vi kommer bland annat prata om hållbart byggande och hur man ska nå ett klimatneutralt byggande. Vi är även inne på den sociala hållbarheten – hur man ska få människor att leva ihop i bostadskvarter och leva socialt. Inte bara gå raka vägen genom trappuppgången och hem till sig. För att uppnå det vill vi skapa trygga utemiljöer och gemensamhetslokaler att umgås i.

– Under Kalmarsundsveckan sitter jag dessutom som lokal hotshot. Så det kommer bli en lunchutfrågning av mig och olika hotshots från aktörerna som är med på onsdag.

– Annars kommer jag vara med och lyssna på det späckade programmet som är. Det kommer vara hållbarhet i fokus med allt från hur privatpersoner kan bidra till hur vi byggaktörer ska lyckas.

Vad kan vi förvänta oss under veckan?

– En spännande och lärorik vecka. Speciellt dessa tider som privatperson är det ett läge att dra nytta av tips på hur man kan energieffektivisera och tänka på plånboken, samt hur man ska göra i vinter. Det är mycket diskussioner om det nu. Andra företag kan få möjlighet att se hur vi jobbar och i vissa frågor finns det möjlighet att haka på. Vi måste lära av varandra, annars kommer vi inte framåt.

Vad gör ni på Riksbyggen för miljön?

– Att bygga nya bostadsmiljöer och nya hus påverkar ju miljön direkt negativt. Men det vi gör är att försöka använda rätt material och rätt teknik. Vi försöker ligga i framkant av byggproduktion och påverka andra att ta rygg. Vi måste pressa Boverkets regler ännu mer och gå fortare fram i klimatomställningar. Vi är med i många forskningsprojekt, till exempel var vi tidigt med på ett projekt kopplat till Chalmers, där solceller kunde kopplas till batterilagring i bostadshus. Vi har alltid nåt projekt på gång. Klimatbetong eller grön betong kommer också in i alla projekt vi bygger. Det är en sorts klimatförbättrad betong som går ut på att man minskar andelen cement i betongen och istället har mer ballast, vilket gör att den får samma hållbarhet fast med mindre koldioxidutsläpp.

Vad kan andra företag och organisationer göra för att bidra till ett mer hållbart samhälle?

– Vi måste alla hjälpas åt och dra åt rätt håll för att vi ska kunna närma oss de här 2030-målen i EU till exempel. Hela samhället måste dra åt samma håll och det bygger på att vi måste samarbeta med varandra mellan företag och försöka att inte vara så enkelspårig. Till exempel så har man ofta sin fasta tomt när man bygger bostadsområden och då är det viktigt att i ett tidigt skede få alla att samarbeta. En bit från tomten kanske kan gå till att bygga nåt som alla kan använda. Jag tror att vi måste samverka mer, inom allt från återbruk till batterilagring.

Annons

Vad har du för planer framåt?

– Jag har massa planer. Bland annat så beställde jag precis ett nytt solcellspaket som ska upp på taket upp på sommarstugan. Sedan har jag ständigt nya byggprojekt igång, jag gillar att pilla med saker hemma. Listan är lång för vad vi ska hitta på i sommarhuset, till exempel fixa ett festloft på ladan och ett nytt attefallshus på tomten.

Blir det inte för mycket byggande ibland?

– Jo, men det är en avkoppling för mig att skapa saker. Men jag gör såklart annat också. Jag är fotbollstränare för Hossmo BK F16, så där väntar fem rafflande matcher.

Hur tacklar du en motgång?

– Absolut kan man hamna lite i diket en kort stund men en motgång kan alltid skruvas på så att det blir en medgång. Försöker se framåt hur klyschigt det än låter.

Vad gör du en ledig dag?

– Varvar ner – helst på gården i Binnerbäck, blåstället på och alltid något nytt projekt att ta tag i.

Har du en bucket list, och vad står det i så fall på den?

– Nix, lever i nuet. Dock mycket utvecklingsidéer för sommarhuset. Finns inte plats för en bucketlist i huvudet.

Annons

Vilket är ditt smultronställe i Kalmar län?

– Byrums Raukar. Ta cykeln ner för en härlig kväll med lite gott på pakethållaren och simma ut mot solen som går ner bakom blå jungfrun.

Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?

– Gott att alltid ha en serie, just nu har vi tyvärr ingen. Googlar mycket fakta om diverse grejer som jag håller på med. Till exempel hur man kopplar in djupvattenpumpen med konstantryckstyrning (på g hemma i Rinkaby). P3 dokumentär har blivit en favorit att lyssna på.

Person du ser upp till?

– Kan inte nämna någon på rak arm. Människan som vågar göra något alla andra tänkt borde göras. Till exempel den 15-åriga tjejen på återvinningen som vågade säga till mannen med suven att stänga av bilen när han lämnade återvinningen.

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

– Bosse bildoktorn, Greta Thunberg och Elon Musk. Pratet i fokus, borde bli intressant.

Vad skulle du bjuda på?

– Förrätten blir en lokalt bryggd öl med lite salta pinnar och nötter, därefter en riktigt het chili con carne på formbar vegofärs (grymt bra) med vitlöksbröd. Varpå vi avslutar med en ost- och korvbricka och självklart en påse chips.

Annons

Vad ser du fram emot just nu?

– Ta ut det sist av den svenska sommaren för att sedan

Vem skulle du ta med dig till en öde ö?

– För att överleva kvällen svarar jag min fru.

Hur ser du på framtiden?

– Med tanke på nuet med debatter om vem som ska leda Sverige i 4 år kopplat till klimatet samt oron i världen kan man lätt se lite oroligt på framtiden. Men det var det där med diket, se ovan. Jag tror på framtiden och om man kan skruva lite på allt så har jag stora förhoppningar om vad som komma skall. Det enda vi vet är att det inte alltid blir som man tror och ingen har alla svaren – men det är bara vi som kan påverka framtiden.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons