Feature
PT-Robin

Robin Strelitz: Det absolut viktigaste

Om du ska investera i din hälsa. Vad tror du ger absolut högst avkastning? Vad är det mest viktigt att lägga din tid och energi på? Läs vidare så får du svaret!
Robin Strelitz
Publicerad 30 april 2023
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Det har gjorts en helt unik studie om lycka på Harvard. I 75 år har flera generationer forskare följt 724 människor för att ta reda på vad som är hemligheten till ett långt och lyckligt liv.

Alla 724 människor som deltog i studien 1938 finns inte kvar. Men ganska många deltog i studien under hela deras liv. Nu fortsätter faktiskt studien på 2000 av deras barn. Deltagarna har regelbundet fått svara på omfattande frågeformulär, intervjuer om deras liv. Frågorna har kombinerats med blodprov och hjärnröntgen. Studien ger oss det närmsta svaret på frågan vi alla ställer oss.

Vi förstår nog att svaret inte handlar om pengar, status eller hårt arbete. Faktiskt inte heller om träning och rätt kost (även om det gjorde en enorm skillnad). Den absolut viktigaste faktorn till ett långt och lyckligt liv är alltså styrkan i dina relationer!

I studien kan forskarna tydligt se att goda relationer låter oss leva ett lyckligare och hälsosammare liv. Både hjärtat och hjärnan var starkare längre in i livet hos de som hade goda relationer. Vänner och familj är alltså viktigare än att äta bladspenat och att stå på crosstrainern. Goda relationer gav starkare hälsa, både fysiskt och mentalt, än alla andra faktorer.

Det handlar inte om att ha många kompisar. Att ha många relationer väger inte tyngre än några få bra. Som de flesta kan förstå är det viktigare att vi har några få bra vänner vi kan prata ut med än hundratals på Facebook!

ROBIN STRELITZ

ROBIN@TRANINGSKLUBBENKALMAR.SE