GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

“Downton Abbey” plus New York är lika med succé

The Gilded Age (Serie, HBO Max)
Publicerad 13 mars 2022
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
The Gilded Age (Serie, HBO Max) Foto: HBO Max
The Gilded Age (Serie, HBO Max) Foto: HBO Max

När Julian Fellowes, skaparen bakom den oerhört populära (med all rätt) dramaserien “Downton Abbey” (2010-2015), ställer in siktet mot det sena 1800-talets “förgyllda ålder” i USA vet man precis vad som väntar. Likt i hans tidigare verk sätts aristokratin under lupp men snarare än den brittiska adeln är det här kollisionen mellan “old money” och “new money” i bördiga New York som skildras. Centralt i serien hittar vi det nyinflyttade och förmögna paret Berta (Carrie Coon) och George Russell (Morgan Spector) som får ta till alla knep i boken för att bryta sig in i den låsta societeten. Mittemot deras flådiga palats till hus bor de traditionella systrarna van Rhijn (ljuvligt syrligt spelade av Cynthia Nixon och Christine Baranski) som milt sagt vill undvika nykomlingar i deras inre krets. Utöver dem får vi följa ett stort och rikt galleri karaktärer, allt från tjänstefolk i de två husen till societetens mest respekterade portvakter.

Som alltid med Fellowes bjuds det i “The Gilded Age” på påkostad, välskriven och beroendeframkallande underhållning med viss melodramatisk lutning. Platserna och kostymerna är att dö för, intrigerna är riktigt bitiga och Carrie Coon är som alltid en naturkraft till skådespelare som höjer allt hon är med i.

Viktor Jerner