GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Drömmen om torpet: ”Det här ska vi ha”

När Julia Nilsson klev in i det 70 kvadratmeter stora torpet var det som att alla tvivel och betänkligheter försvann. Det faluröda torpet med vita knutar var den dröm som hon och hennes man Carl-Henrik Karlsson letat efter.
– När jag kom in i huset tänkte jag: ”Jaha, det här ska vi ha!” säger Julia.
Publicerad 27 mars 2022
Foto: Linus Gunnarsson

När KalmarPosten hälsar på i det gamla torpet i Röhälla på Öland stryker parets tre katter runt bland träd och husknutar. Med en hel åker som vy på bakgården har de stora ytor att smyga på när rådjuren promenerar förbi i morgondiset.

– Vi räknade till att vi såg 25 stycken rådjur som gick samtidigt över åkern, säger Julia och Carl-Henrik.

Den fridfulla vyn var en stor bidragande faktor till att Julia och Carl-Henrik slog till när tillfället dök upp. Men vi tar det från början.

Julia och Carl-Henrik är båda födda och uppvuxna i Färjestaden på Öland och de har gått i samma klass i högstadiet. Det skulle dock dröja innan blickarna de gav varandra utvecklades till en relation.

–Jag hade varit i Oslo och jobbat ett tag. När jag kom hem 2018 flyttade jag ut till en stuga på mina föräldrars tomt. I samma veva började vi träffas, säger Carl-Henrik.

Foto: Privat

Passande nog bodde även Julia i en stuga som hon hyrde av privata hyresvärdar. När relationen växt flyttade de ihop i Carl-Henriks stuga – med planen att till slut hitta deras drömhem.

– Vi tittade på en del på hus. Vi funderade på om vi skulle bygga nytt eller hitta något gammalt. Men vi båda gillar det gamla och charmiga. Det var ganska självklart att vi skulle hitta ett renoveringsobjekt, säger Julia.

Men det var lättare sagt än gjort. Paret tittade på flera hus runt om på Öland. Dock var det inget som nådde upp till visionen och drömmen.

– När jag vill ha något, så vill jag ha det nu – helst igår. Därför blev jag nästan lite stressad över att vi inte hittade något som kändes helt rätt. Jag stressade ihjäl mig och lade det på hyllan. Men bara någon vecka senare kom det här torpet ut på annons. Jag såg den gulliga bilden på huset och tänkte att jag kunde gå på visningen bara för att det är kul. När jag kom in i huset tänkte jag: ”Jaha, det här ska vi ha!” säger Julia.

Det var den sista visningen och budgivningen hade redan börjat. Julia lyckades övertala mäklaren om att få komma även dagen efter och ta med sig Carl-Henrik. Även han blev förtjust i både torpet och utsikten.

– Samma kväll lade vi ett högre bud för att skrämma iväg alla dra – och det gjorde vi. Dagen efter var det vårt. Det var omtumlande och gick väldigt fort, säger paret.

Torpet var varken vinterbonat eller särskilt stort ytmässigt. Det skulle krävas mycket energi mentalt och fysiskt för att skapa det drömhem som paret såg framför sig. Det 70 kvadratmeter stora torpet skulle byggas ut för att bli nästan det dubbla.

– Det var inte solklart precis, säger Carl-Henrik.

– Jag kan se i ett rum och tänka hur man ska göra, men här tittade vi ut i tomma intet. Vi tog hjälp av vår kontrollansvarige som hade hållit på mycket med planritningar och liknande. Vi ändra en del i planlösningen innan själva byggandet. När allt var på plats gick det undan.

Foto: Privat

Hantverkare anlitades för att göra ”skalet”, men i övrigt stod Julia och Carl-Henrik, tillsammans med hjälp av sina föräldrar, för det mesta av arbetet. Bland annat revs det låga taket för att öppna upp till nock.

– Det var äckligt när vi skulle sätta luftspalt. Då hade vi inte rivit vinden än och vi fick ligga i kattvinden och kräla. De hade fyllt med vass och all möjlig skit. Det är byggt 1886 och det var så man gjorde förr. Det är ändå rätt häftigt att de har plockat vass här nedanför oss runt år 1885, säger Carl-Henrik.

Foto: Privat

– Det är rent timmer i väggarna och när vi breddat vissa ingångar var vi tvungna att använda motorsåg, säger Julia.

– Det var en massa trasor emellan som man isolerat med, det tyckte inte motorsågen om, flikar Carl-Henrik in.

Foto: Privat

Det har krävts många timmar, mycket tålamod och tankeverksamhet för att få det slutresultat man önskat sig. Ibland har det varit tvära kast med besluten.

–Jag svänger förbi och ska lämna något. Då ser jag att någon har kladdat med färg på väggen! På den nya tapeten som kom upp förra veckan. Svärmor är här för att måla lister och hon skrattar och säger: ”Bli inte arg på Julia”, berättar Carl-Henrik.

– Då hade jag bestämt att vi skulle måla om, säger Julia med ett leende och fortsätter:

– Det är ständigt nya projekt. Jag tror jag utvecklar i mitt huvud hela tiden. Jag vill maximera känslan av huset. Det är inte så himla lätt att få till det i första vändan.

Foto: Privat

Torpet köptes 2019 och paret flyttade in 1,5 år senare på Carl-Henriks 25-årsdag. Det blev ett firande de aldrig kommer att glömma. För man firade inte inte bara i bemärkelse, utan i trippel bemärkelse.

– Jag fick för mig att överraska Henke med en stor 25-årsfest här i trädgården. Men så tänkte jag: ”Varför inte bara passa på att gifta oss i samma veva”. Jag ställde till med en jäkla fest och ingen visste något, säger Julia.

Foto: Linus Gunnarsson

Trots nyinflyttade och nygifta återstod en hel del arbete och det kommer det nog alltid göra i viss mån. Det är ständigt nya projekt som planeras i Julias och Carl-Henriks huvuden. Carport, en lummig trädgård, spabad och ett lent trädäck. Torpet har inte bara blivit ett renoveringsobjekt eller ett hem. Det har blivit en livsstil.

Se fler bilder i bildspelet nedan:

bild 1/27
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.