GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Ett fatalt magplask och seriens sämsta film

Publicerad 25 juni 2022
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Jurassic World: Dominion (Film, bio)

Foto: Universal Pictures Sverige

Nu kanske du, kära läsare, tänker att det är märkligt att ett omdöme med en så hård rubrik hamnar i en tidningssektion med film- och tv-tips. Egentligen är det inte märkligt alls, för det tips som jag vill förmedla i sammanhanget är att undvika den här filmen till varje pris om du är rädd om dina hjärnceller. Som ett enormt “Jurassic Park”-fan (särskilt av 1993 års mästerliga original) smärtar det mig att konstatera att Colin Trevorrows “Jurassic World: Dominion” är den överlägset sämsta av alla sex filmer i den vilt ojämna franchisen och en total kalkon rakt igenom.

De fanservice-tunga blinkningarna till tidigare filmer är förbluffande styltiga (inte ens den älskade originaltrion Laura Dern, Sam Neill och Jeff Goldblum kan ingjuta magi i en så själlös skapelse), estetiken är så plastig att inte en enda exteriör känns trovärdig och karaktärerna tycks sakna puls. Den primära handlingen kretsar av någon obegriplig anledning kring något så sövande trist som genmodifierade gräshoppor och den lovande premissen med dinosaurier som nu är utsläppta och lever i “vår värld” slarvas bort helt. Ett hafsigt ihopsatt Frankenstein-bygge bestående av platt nostalgi och en fatalt felkalkylerad ny riktning. De återkommande skämten om att den här serien bör dö ut likt dinosaurierna är mer befogade än någonsin nu.

Viktor Jerner