Annons
Feature
Vinspalten

Ett plock av goda viner och trevliga recept

Året har börjat lugnt vilket innebär att man hinner prova lite viner och planering inför kommande säsong med vinprovningar och mycket annat.
Publicerad 30 januari 2021
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Foto: Mostphotos

Något som varit kul att hinna lägga tid på är att skriva mina memoarer, att få titta tillbaka på vad man gjort inom vinets värld och vilka man träffat och jobbat med och alla provningar, en riktig resa med blod svett och tårar samt mycket glädje. I detta nummer har jag satt ihop ett gäng trevliga viner med trevliga recept som passar in i årstiden nu när det är kallt och snöigt eller kallt regn och rått. Recepten hittar ni på www.foodfolder.se där kan ni se recepten tillagade på bild och det är lätt lästa recept.

Håll till godo så hörs vi och glöm inte alla hjärtans dag den 14 februari

Annons

VITT VIN (Smakrikt)

Här kommer ett vitt alternativ från Rioja i Spanien som jag föll för, producenten heter Bodegas D. Mateos startades upp 1886 och är familjeägt sen dess av familjen Mateos. Deras vinodlingarna ligger i Aldeanueva de Ebro och omfattar ca 100 hektar,vingårdar är mellen 45 år till 75 år. vinodlingarna ligger 375 till 650 meter över havet . Vinet heter Letargo Rioja Blanco (systembolagsnummer 2533) (89:-) gjord på den traditionella druvan vita druvan Viura och Temranillo blanco som är okänd för många, druvsorten har uppstått genom en naturlig mutation av den blå druvsorten Tempranillo som är Riojas stora rödvinsdruva. Vinet är Torrt med generös frukt och behaglig ungdomlig syra, inslag av Citrus, päron, gröna äpplen och en örtkryddig ton. Passar till både halstrad och pocherad fisk med smakrika tillbehör. Prova den till receptet på Laxfilé med vitvinssås och potatiskroketter

RÖTT VIN (till fisken)

Detta Röda vin kommer från det klassiska området Toscana i Italien. Producenten heter Cecchi och vinets namn är Cecchi Sangiovese (systembolagsnummer 2312) 79:-) gjord på druvan Sangiovese. Vinet är medelfylligt mot lätt i karaktären med en ungdomlig frukt och balanserade syror, inslag av ljus bärfrukt, körsbär och en kryddig ton. Passar bra till ljus fågel, gris och lamm, men jag brukar ha det till smakrikare fiskrätter, prova den till receptet på den klassiska Bourguignon-grytan fast med torsk. Våga prova kombinationen

RÖTT VIN MELLANKLASS (Ekologiskt och spänstigt)

Det här vinet kommer från Alicant söder om Valencia i sydöstra Spanien. producenten Bodegas Francisco Gomez vingård ligger utanför staden Villena, dom arbetar bara med ekologiskt och biodynamisk odling , Vinet heter Boccanegra Monastrell (Systembolagsnummer 2798) (85:-)gjord på druvan Monastrell som är en spansk klassisk druva men finns även i södra Frankrike och där heter druvan Mourvèdre. Vinet är medelfylligt med generös varm frukt och markerade syror, inslag av en kompott av ljusa och mörka bär med en liten ton av anis, ett ganska okomplicerat som jag tror faller många i smaken. Passar bra till fågel, gris och lamm med smakrika tillbehör samt att det kan vara kryddstark mat med hetta, exempel gryta och då kan ni även använda nötkött och vilt, perfekt vin till buffémat med blandat och gott. Prova det till receptet på Gryta på fläskfilé, pancetta och vin som passar lika bra till helgens festmiddag som till söndags gryta, serverar det gärna med klyftpotatis eller ett fluffigt potatismos

RÖTT VIN (med kraft och generös frukt)

Det här vinet kommer från Södra Australien från McLaren Vale som ligger söder om staden Adelaide. Producenten heter Paxton Vineyards som grundades 1979 och från 2004 helt ekologiska. Vinet heter Paxton Organic ”AAA” GSM (Systembolaggsnummer 2586) (129:-) Druvorna är Grenache, Syrah och Mourvèdre och där av förkortningen GSM. Vinet är fylligt med varm frukt med balanserad syra, inslag av björnbär, blåbär, plommon och en kryddig pepprig ton samt angenäma fattoner. har legat 1 år på franska fat. Passar till smakrika rätter på nötkött och vilt. Prova det till receptet på Grillad entrecôte med russin-och ört smör

Text: Lars Nielsen

Annons
Annons
Annons
Annons