GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Fenomenal “Breaking Bad”-spinoff som överträffar sin föregångare

Better Call Saul (Serie, Netflix, sex säsonger)
Publicerad 26 maj 2022
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Better Call Saul (Serie, Netflix, sex säsonger). Foto: Netflix
Better Call Saul (Serie, Netflix, sex säsonger). Foto: Netflix

Den moderna tv-klassikern “Breaking Bad” (2008-2013), berättelsen om en cancerdrabbad kemiprofessor som blir knarkbaron, är sprängfylld med färgstarka och minnesvärda karaktärer. De centrala figurerna i storyn, Walter White (Bryan Cranston) och Jesse Pinkman (Aaron Paul), är en stabil grundstomme som hela serien formas kring, men det är birollerna som stjäl showen fullständigt. Ingen gör det mer än den sluga försvarsadvokaten Saul Goodman (Bob Odenkirk), vars verksamhet går ut på att till varje pris hjälpa de värsta av de värsta att fly undan lag och rättvisa. Att hans egna spinoff-serie “Better Call Saul” nu är inne på sin sjätte och sista säsong är det ultimata beviset på hur älskad han är.

Till skillnad från i “Breaking Bad”, där han hela tiden förblev en sidospelare, får vi här en tydligare och djupare bild av vem han är och hur han hamnade så högt upp i de kriminellas kontaktlista. Resan från skojaren och unga juristen Jimmy McGill till en minst sagt moraliskt flexibel försvarare (vars tagna namn är en medvetet lökig variant av uttrycket “it’s all good, man”) kantas av misslyckanden och tragedier. I takt med varje avverkat avsnitt växer empatin och medlidandet för den här komplexa karaktären och hans lika dråpliga som sorgliga förmåga att ständigt försätta sig i klister. Andra kända “Breaking Bad”-ansikten som dyker upp inkluderar torpeden Mike (Jonathan Banks) och knarkbossen Gus Fring (Giancarlo Esposito).

Att det är Vince Gilligan, skaparen bakom moderskeppet, som även ligger bakom “Better Call Saul” märks tydligt. Jag delade mångas tidiga oro inför serien om att den skulle kunna svänga för skarpt åt det lättsamma hållet på grund av titelkaraktären, en oro som visade sig vara obefogad. Den är helt klart humoristisk stundtals, men Gilligan-mörkret (som blir tätare och tätare för varje säsong) pumpar fortfarande genom ådrorna och allvaret går aldrig förlorat. Odenkirk är dessutom en mästare på att dansa på den knivseggen och många skratt han framkallar övergår till slut i total fasa, på bästa vis. Seriens laserfokus kring en mindre skara karaktärer och ständigt skyhöga kvalitet gör att den nu har kört om sin föregångare, vilket säger allt.

Viktor Jerner