unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Fordklanen kör vidare

Ford Motor Company grundades den 16 juni 1903 av Henry Ford och än idag är det Fordklanen som kontrollerar företaget. Huvudkontoret ligger i Dearborn strax utanför Detroit och styrelseordföranden är 64-årige Bill Ford. Han är barnbarnsbarn till grundaren och är den som ska föra släktklenoden in i framtiden. Bilar i all ära – men på hemmaplan är den stora snackisen familjens engagemang i välgörenhet och sport.
Foto: CNP AB

”Här i Detroit äger Ford-familjen halva stan”. Orden kommer från taxichauffören under halvtimmes trippen från Detroits flygplats till Woodward Avenue. Han syftar på alltifrån stadens största sjukhus Henry Ford Hospital till NFL-laget Detroit Lions. Det är nämligen stora summor i omlopp och förra året omsatte familjeföretaget med sina 186 000 anställda 130 miljarder dollar.

Tungt arv att bära

Väl framme på 15000 Woodward Avenue så ligger ett helt öde fabrikskomplex och man förundras över att stället inte jämnats med marken för länge sedan. Men om väggarna här kunde tala så förstår man varför – det är nämligen legendarisk mark och just här föddes det löpande bandet den sjunde oktober 1913. Ändå fick Henry Ford störst rubriker året efter då han fördubblade arbetarnas dagslön till fem dollar och resten är historia. Totalt såldes 15 miljoner T-Ford varav drygt 50 000 i Sverige. Bill Ford vet naturligtvis att han har ett tungt arv att bära och besöker gärna själv ”The Henry Ford Museum” i Dearborn som till ytan är USA:s största museum. Här kan man titta på mycket – inte minst limousinen som John F. Kennedy färdades i vid dödsskjutningen den 22 november 1963.

Foto: CNP AB

Femte generationen

Det var dock först när Henry Fords ende son Edsel började intressera sig för design som en ny epok tog sin början. De första formgivna skönheterna lämnade ritbordet och inte minst Model 40 Special Speedster bevisade att märket kunde mer än att bygga kantiga vardagsbilar. Edsel avled dock i cancer 1943 och fyra år senare lämnade även Henry Ford jordelivet, 83 år gammal. Edsel hade dock tre söner som succesivt tog hand om affärerna och det var nu pappa Edsel skulle hyllas med en bilmodell vars märkliga grill förde tankarna till ett dasslock. Ford pumpade in hutlösa fyra miljarder kronor i projektet, vilket motsvarar 40 miljarder i dagens penningvärde. Bilmodellen floppade och det ekonomiska läget höll på att ta med sig hela familjeföretaget på kuppen. Lanseringen gjordes 1957 och samma år föddes Bill Ford som alltsedan 1999 är företagets styrelseordförande. Framtiden är dock tryggad och snart är det dags för Henry Fords barnbarnsbarnbarn att föra, förlåt köra, arvet vidare.

Text: Johannes Gardelöf och Carl-Ingemar Perstad / © CNP AB

Foto: CNP AB

Läs mer

Misstänkt mordbrand i lägenhet

Emmaboda. Lägenhetsinnehavare gripen misstänkt för brott.
Arkivbild.

Förlust för både Vikings och Kalmar HC

Sport. Tung söndag för de lokala lagen.
.

FBC Kalmarsund vann målrik match – 21 mål totalt

Sport. Kim Nilsson gjorde tre mål.
Kim Nilsson. Arkivbild.

Inbrott i flera källare i Kalmar

Kalmar. En tv som tros komma från ett inbrott hittades senare.
Inbrott i flera källare i Kalmar

Avdelning på förskola stängs efter covidsmitta

Coronavirus. De kan inte längre bemanna med tillräckligt antal personal.
.

Företag utsatt för inbrott i Kalmar

Nyheter. Man gripen i närområdet.
.

Inbrott på golfklubben i Kalmar – person gripen i närområdet

Kalmar. Polisen sökte i området och hittade en misstänkt gärningsman.
Inbrott på golfklubben i Kalmar – person gripen i närområdet

Unga kvinnor i bråk i Kalmar – en misshandlad

Kalmar. Anmälan har upprättats.
Unga kvinnor i bråk i Kalmar – en misshandlad

Handplockat – plock och inspiration från Linda

Feature. ”Att hitta saker på loppis, auktion eller någon köpmarknad för begagnat är lite av det roligaste jag vet”, skriver Linda Pettersson.
Handplockat – plock och inspiration från Linda

Poddpremiär - ”Vi ÄR inte cancer”

Kalmar. Idag har Anna Wahlstam, Kalmar och Victoria Vestman, Algutsrum, premiär för sin gemensamma podd som fått det talande namnet ”Vi ÄR inte cancer”. – Det är viktigt för oss att förmedla, att man är inte sin sjukdom, man är fortfarande människa, säger duon.
Poddpremiär - ”Vi ÄR inte cancer”

Ironman Kalmar ställs in

Kalmar. Nu står det klart att Ironman Kalmar ställs in. Det meddelar tävlingsledningen nu på eftermiddagen via sin Facebook-sida.
Ironman Kalmar ställs in

Regionen utvidgar provtagningar för covid-19

Kalmar. Från nästa vecka kommer personal inom hälso- och sjukvård, kommunal vård och omsorg samt personlig assistans att kunna testas vid misstänkt covid-19.
Regionen utvidgar provtagningar för covid-19