Annons
Feature

Föreningen som älskar friluftsliv

Allt fler förälskar sig i friluftsliv och kanske extra mycket nu i pandemitider. Men vad finns det för möjligheter i Kalmartrakterna? Kalmarposten mötte upp Bente Transö och Gunilla Roslund från Friluftsfrämjandet.
Publicerad 9 januari 2021
Gunilla Roslund och Bente Transö på bron över till den lilla ön.
Gunilla Roslund och Bente Transö på bron över till den lilla ön.Foto: Alicia Schumacher

De senaste nio månaderna har hela Sverige begett sig ut i naturen och friluftsliv är mer aktuellt än någonsin. Som boende i Kalmar behöver man inte åka långt för att vandra, cykla mountainbike eller grilla korv. Kalmar kommun storsatsar nämligen på friluftsliv. I våras antog de ett Friluftsprogram med syftet att utveckla potentialen för friluftsliv i kommunen och locka fler att komma ut. I samma veva byggde de även, tillsammans med Friluftsfrämjandet, en mountainbikebana i Snurrom. Kommunen har också tagit fram en app där promenadslingor och andra friluftsaktiviteter är tydligt utmarkerade. Men det är inte bara kommunen som vill locka fler till uteliv. Friluftsfrämjandets lokalavdelning Kalmar-Öland anordnar aktiviteter för alla åldrar. Enligt dem har intresset ökat de senaste åren och i dagsläget har de cirka 600 medlemmar.

Laboratorieholmen bjuder på fin utsikt över inloppet till Kalmar.
Laboratorieholmen bjuder på fin utsikt över inloppet till Kalmar.Foto: Alicia Schumacher

Nära äventyr

Det är regn i luften när jag möter upp Bente Transö och Gunilla Roslund vid Laboratorieholmen i Kalmar. De är kassör respektive sekreterare i Friluftsfrämjandets lokalavdelning Kalmar- Öland. En liten bro från Varvsholmen tar oss över till den lilla ön som enligt dem är lite av en dold pärla. Utsikten på andra sidan ön är vacker. Till vänster skymtar Ölandsbron och till höger syns Kvarnholmen och Kattrumpan.

Annons

– När jag var yngre brukade vi simma över från Kattrumpan hit, säger Gunilla Roslund.

Några tappra solstrålar kämpar sig igenom molnen och lyser upp Öland som en gloria. Bente Transö och Gunilla Roslund är väl bekanta med den lilla ön som visar sig vara full av historia. En av aktiviteterna som föreningen anordnar är stadsnära vandringar där ett av utflyktsmålen är just hit till Laboratorieholmen. Bente Transö förklarar att de stadsnära vandringarna kom till i samband med pandemin när medlemmarna inte fick samåka längre. För att erbjuda vandringar även för dem utan bil började föreningen med de stadsnära vandringarna.

– På onsdagar har vi bland annat gått på Stensö, Svinö, Skälby, Kalmarsundsleden och här på Laboratorieholmen, säger Bente.

De berättar vidare att öns historia går tillbaka flera århundraden. Det har varit allt från båtvarv och bostäder till ett krutlaboratorie som sprängdes i luften. Idag har ön en fin utsikt över inloppet till Kalmar och är perfekt för en stadsnära utflykt.

Det finns gott om stadsnära vandringar i Kalmar, exempelvis på Laboratorieholmen.
Det finns gott om stadsnära vandringar i Kalmar, exempelvis på Laboratorieholmen.Foto: Alicia Schumacher

Något för hela familjen

Även Friluftsfrämjandets historia går tillbaka några århundraden. Föreningen startades 1892 i syfte att förbättra människors hälsa genom att röra sig ute i naturen. Arbetsdagarna var på den tiden långa och arbetsuppgifterna monotona vilket ledde till sämre folkhälsa. Friluftsfrämjandets fokus var i början bara skidåkning men på 1900-talet breddade föreningen sig med fler friluftsaktiviteter. De fokuserade också tidigt på barnen då de anser att friska barn leder till mer hälsosamma vuxna. År 1957 föddes Skogsmulle och idag är föreningen Sveriges största friluftsorganisation för barn. Lokalavdelningen Kalmar har funnits i mer än 100 år och i våras slogs de samman med Ölands lokalavdelning. De anordnar utöver de stadsnära vandringarna även barngrupper, bingopromenader, mountainbiketurer och vandringar runtom i länet.

– Det är en otroligt bred verksamhet. Både för de små och oss äldre finns det möjlighet till ledarledda aktiviteter med välutbildade ledare, säger Bente.

I de populära barngrupperna introduceras barnen till Skogsmulle och de får lära sig om allt från allemansrätten till att laga mat utomhus. Friluftsfrämjandet tror på att låta barn utvecklas utifrån sina egna förutsättningar i en tillåtande miljö utan prestationskrav.

Kalmarsundsleden går genom staden med orangea ledmarkeringar.
Kalmarsundsleden går genom staden med orangea ledmarkeringar.Foto: Alicia Schumacher

– Det är så fint att det finns mer äventyrliga upplevelser för barnen som inte har med tävlingsidrott att göra. Det är verkligen inte alla barn som trivs med det, säger Bente.

Nytt för i höst är gruppen Äventyrliga vuxna som träffas en gång i månaden och paddlar kanot eller vandrar tillsammans. Just vandring är väldigt populärt i föreningen. Vandringsgrupperna går mycket på Öland men också på andra ställen runtom i länet.

– Friluftslivet finns överallt. Det är inga svårigheter att ta sig nånstans, säger Gunilla.
På vandringsturerna får deltagarna inte bara motion utan det är också väldigt lärorikt och socialt.

Annons

– Det är många som är kunniga på träd, blommor, svamp och fåglar, säger Gunilla.

Att tända eld med tändstål är något barnen lär sig i Friluftsfrämjandets barngrupper.
Att tända eld med tändstål är något barnen lär sig i Friluftsfrämjandets barngrupper.Foto: Alicia Schumacher

Gör det enkelt

Himlen mörknar ytterligare lite men Bente viker glatt ut sitt sittunderlag på bänken. De senaste veckorna har föreningens verksamhet pausats av de striktare restriktionerna men det stoppar inte Gunilla och Bente från att vara ute i naturen.

– Vi 70-plussare har vant oss att alltid ta med sådana här grejer. Vi har ju umgåtts ute ända sedan i mars, säger Bente.

De beskriver Kalmar som en fantastisk stad för friluftsliv där det är nära till allt. Deras bästa tips är att inte göra det så svårt för sig. Det räcker att ta med sig lite matsäck och bege sig ut.

– Det är enkelt, säger Gunilla.

Tips på friluftsliv

• Värm glögg på stormköket

• Testa reflexbanan på Svinö

•
 Cykla i Snurrom Bike Park

• Vandra Kalmarsundsleden

•Öva på att tända eld med tändstål

• Ät mat utomhus på en vacker plats

Källa: www.friluftsframjandet.se

Text och foto: Alicia Schumacher

Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons