Feature

Fy katten, vilket hantverk

Katter sägs ju ha nio liv och hur det är med den saken är lika svårt att bevisa som att motbevisa. Men en sak är säker – det finns en katt i bilvärlden som definitivt har flera liv. Hos ”Jaguar Land Rover Classic Works” ger man nytt liv åt inte bara Jaguarer utan även Land- och Range Rover. Vi har besökt den engelska anläggningen som är störst i världen inom sitt gebit.
(C o v e n t r y – E n g l a n d) • Publicerad 25 juli 2020
Foto: CNP AB

Det är inte alla bilmärken som har ett arv att förvalta som Jaguar och Land Rover. Den engelska katten har mängder av historiska framgångar på världens racerbanor och Land Rovers insats för hemmanationen efter andra världskriget är om möjligt ännu mer legendarisk. Här finns helt enkelt unika värden att bevara, vilket man nu tar till vara på i Coventry.

Foto: CNP AB

Snacka om original

Med sina 14 000 kvadratmeter, 54 verkstadsenheter och 120 handplockade experter är ”Jaguar Land Rover Classic Works” den största anläggningen i världen inom sitt gebit. Hit kommer märkesentusiaster med sina klenoder på hjul och får dem servade, reparerade, restaurerade eller helt pånyttfödda. Tja, expertisen här plockar mer än gärna ner bilarna i dess minsta beståndsdelar och bygger upp dem som nya med garanti. Här finns över 30 000 originaldelar på lager och det som saknas tillverkas på nytt. Samtidigt köper man själva in och ger nytt liv åt rullande ikoner som Jaguar E-Type, Land Rover Series 1 och tidiga tredörrars Range Rover. Det är bilar som ökat enormt i värde och godbitarna bjuds sedan ut till försäljning med priser som garanterar en fortsatt framgångsrik verksamhet i Coventry.

Foto: CNP AB

Tandis fick blodad tand

Under vårt spännande besök så öppnas även portarna upp till en unik bilsamling som engelsmännen förvärvade 2014 från James Hull. Han lyckades mot alla odds att bygga upp ett tandläkarimperium i Storbritannien och fick samtidigt blodad tand för det här med klassiska bilar. Till sist ägde James världens största samling av brittiska bilar - eller vad sägs om 543 fordon varav 130 Jaguarer? Ryktet säger att köpeskillingen översteg en miljard kronor och idag lever den sextioårige före detta tandläkaren ett rikt liv. ”Jag har däremot tvingats lova frugan att börja samla på något betydligt behändigare – som frimärken” säger James och skrattar. Låter det intressant och vill även du få en inblick i det allra heligaste? Tja, för 49 pund kan man få en tre timmar lång rundvandring på anläggningen där både katter och hermeliner får nytt liv.

Foto: CNP AB
Foto: CNP AB
Foto: CNP AB
Johannes Gardelöf
Willy Priske
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.