GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ge sommarmaten extra kärlek med närodlade kryddor

Sommar, sol och grilltider! Plantera ett gäng kryddväxter vid grillen och ge din mat ett extra lager av kärlek. Här har du sommarens kryddinspiration.
Publicerad 13 augusti 2022
Grillfest med doftande kryddväxter och sommarblommor i fin kombo för både människor, fjärilar, humlor och bin. Foto: Minna Mercke Schmidt
Grillfest med doftande kryddväxter och sommarblommor i fin kombo för både människor, fjärilar, humlor och bin. Foto: Minna Mercke Schmidt

Kryddväxter som basilika, timjan, rosmarin, oregano, salvia, mynta och persilja piffar upp vilken rätt som helst. Dessutom doftar de gott och är superfina i krukplanteringar. När de blommar hjälper de pollinatörer som fjärilar och bin att hitta mat, vilket blir ett välkommet bidrag till den biologiska mångfalden. Timjan, oregano, salvia, mynta och persilja kan i vissa delar av Sverige övervintra i krukorna eller så kan man klippa ner dem och torka kryddorna mörkt, torrt och svalt. Kryddväxterna trivs i vanlig planteringsjord och i ett varmt läge.

Timjan i blom. Foto: Blomsterfrämjandet
Timjan i blom. Foto: Blomsterfrämjandet

Trädgårds-, citron-, och backtimjan

Timjan är en flerårig växt som blir 10-20 cm hög. Torktålig och vacker marktäckare i exempelvis ett stenparti i full sol, eller i krukor som inte vattnas så ofta. Timjan passar till vilt, pasta, potatis, soppor och örtte. Timjan är känslig för hårda vintrar och barfrost så täck gärna med löv eller granris.

Persilja, ett måste i kryddträdgården på terrassen. Foto: Blomsterfrämjandet
Persilja, ett måste i kryddträdgården på terrassen. Foto: Blomsterfrämjandet

Persilja

Persilja är tillsammans med dill vår vanligaste färska krydda och det finns både krus- och slätbladig samt rotpersilja. Persiljan är en tvåårig växt som ger bäst skörd första året. På riktigt varma och dränerade platser kan den också bli flerårig. Om persiljan övervintras utomhus går den i blom andra året och kan då självså sig. Persilja kan användas i nästan alla maträtter, i sallader och som garnering.

Citronmeliss och basilika. Foto: Blomsterfrämjandet
Citronmeliss och basilika. Foto: Blomsterfrämjandet

Citronmeliss

Citronmeliss är en flerårig växt som blir 40 cm hög. Den sprider sig lätt med såväl utlöpare som frö. Dess friska citronsmak gör den mycket användbar och den passar utmärkt till fisk, sallad, ägg, lugnande te, bakverksdekorationer, i vattenkaraffen och drinken.

Basilika. Foto: Minna Mercke Schmidt
Basilika. Foto: Minna Mercke Schmidt

Basilika

Basilika är en ettårig växt i Sverige som finns i många smakvarianter och med olika färg och form på bladen. Basilika blir 20-30 cm hög och trivs bäst i ett vindskyddat och varmt läge med jämn fuktighet i jorden. Perfekt att odla i växthus. Basilika är frostkänslig, så plantera inte ut förrän risken för frost är över. Passar perfekt till tomat- och mozzarellasallad, örtsåser, pesto m.m.

Rosmarin. Foto: Arvidssons i Fjärås
Rosmarin. Foto: Arvidssons i Fjärås

Rosmarin

Rosmarin är en flerårig kryddväxt med fantastisk smak och arom. Det är en torktålig solälskare som omgetts av mystik ända sedan antiken. Används i matlagning med lätt hand, till lamm, kyckling, inläggningar med fetaost eller som smaksättning av vinäger. Rosmarin passar både i kryddgården och i rabatten, men gör sig allra bäst i kruka. Eftersom rosmarin är dåligt vinterhärdig i större delen av Sverige kan krukan lyftas in och övervintras ljust och frostfritt. Rosmarin lär bevara minnet och det ungdomliga sinnelaget

Kryddväxter, tomat och chili på terrassen. Foto: Hörnhems
Kryddväxter, tomat och chili på terrassen. Foto: Hörnhems
Samplanterade kryddväxter. Foto: Hörnhems
Samplanterade kryddväxter. Foto: Hörnhems
Blandade kryddväxter. Foto: Lena Granefelt
Blandade kryddväxter. Foto: Lena Granefelt
Grönsaker i rabatten. Foto: Blomsterfrämjandet/Erika Wallin
Grönsaker i rabatten. Foto: Blomsterfrämjandet/Erika Wallin
Svartöga och persilja. Foto: Blomsterfrämjandet
Svartöga och persilja. Foto: Blomsterfrämjandet
Salvia Rockin Lavender i full blom. Foto: Blomsterfrämjandet
Salvia Rockin Lavender i full blom. Foto: Blomsterfrämjandet
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.