GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Hjärtskärande historia om kaotisk strulpelle

Red Rocket (Digital hyrfilm)
Publicerad 30 juli 2022
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Red Rocket (Digital hyrfilm). Foto: Universal Pictures Sverige
Red Rocket (Digital hyrfilm). Foto: Universal Pictures Sverige

I varenda bok om dramaturgi framhålls det som a och o att huvudkaraktären är sympatisk om en berättelse ska fungera. Sean Baker, visionären bakom filmer som “Tangerine” (2015) och “The Florida Project” (2017), bevisar med sin otroliga nya film “Red Rocket” att så inte alls behöver vara fallet. Protagonisten Mikey (Simon Rex) är nämligen en riktigt förkastlig och giftig typ, något som blir allt tydligare ju längre tid man spenderar med honom. Under filmens gång ser vi hur han luspank återvänder till sin hemort Texas City efter ett drygt 15 år långt försök att veva igång en karriär i Los Angeles porrindustri. Väl på hemmaplan använder han sin sliskiga charm för att lura till sig jobb, pengar och relationer (bland annat med den naiva 17-åringen Strawberry, magiskt spelad av Suzanna Son) och bygger snabbt ett korthus vars fall bara är en svettig tidsfråga.

Trots att det är uppenbart från start att Mikeys moral är bortom all räddning så är det ändlöst engagerande och fascinerande att följa med på hans stimmiga resa. Vad som helst kan hända, och det gör det. Rex (som själv har viss historia i porrbranschen) gör honom till en oväntat mångfacetterad figur och levererar en av årets allra starkaste prestationer, scen efter scen. I vanlig ordning använder Baker en del dokumentära grepp, exempelvis en blandning av skådespelare och amatörer i rollistan, för att få till den slående autenticitet som han vid det här laget har blivit känd för. Det lyckas än en gång. Porträttet av en tid, en plats och en typ av människa är så skickligt, emotionellt träffande och hjärtskärande att man inte kan annat än älska det.

Viktor Jerner