GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hon bytte Kalmar mot Kapstaden: "Jag hade ett uppdämt behov av frihet”

Anna Charlotta Johansson är född och uppvuxen i Kalmar, på Öland och i Ronneby men bor numera till största delen i Sydafrika. I sitt nya hemland beskriver hon en vardag som präglas av frihet och spontanitet.
Publicerad 30 oktober 2021
Anna Charlotta Johansson.
Anna Charlotta Johansson.Foto: Pressbild

Godmorgon, när klev du upp i dag?

– Klockan 7.15.

Hur startar du helst dagen?

– Med ett morgondopp och en kopp kaffe direkt efter.

Du befinner dig i Sydafrika just nu. Hur har du det där?

– Ja, jag kom hit från Sverige för några dagar sedan. Jag hade förväntat mig att få möta sommaren, eller iallafall våren, men jag möttes utav regn... Idag är det dock jättefint väder, 23 grader och sol!

Hur ser livet ut där jämfört med i Sverige?

– Det är inte lika inrutat, utan lite mer flexibelt. Det kan vara så att man går förbi en kompis hus, knackar på och får komma in på en kaffe. Ålder eller kultur spelar inte så stor roll, om man bjuder lite på sig själv.

– Jag bor i ett område i Kapstaden som heter Sea Point. Det ligger ganska nära stan men också nära vattnet. Det är ett ganska internationellt område faktiskt, just Sea Point. Här finns folk från alla möjliga länder, bland annat kongoleser, sydafrikaner och britter.

Du heter ju Anna Charlotta. Har du något smeknamn?

– Det är faktiskt en ganska lång historia. Egentligen är Charlotta mitt mellannamn, men när jag började jobba på finansdepartementet för väldigt många år sedan så fanns det redan en Anna Johansson och en Anna C Johansson. Så för att kunna lägga in mig i e-postsystemet lade jag till mitt mellannamn. Och sedan dess har det bara blivit så att folk fortsatt kalla mig för Anna Charlotta. Det är många som skämtat med mig om det!

– De flesta kallar mig bara Anna, men sen har jag många vänner här som tycker att Charlotta är så kul att säga då de är vana vid att folk heter Charlotte. Ibland kallas jag också för ”AC”.

Hur hamnade du i just Sydafrika?

– Jag kom hit första gången som utbytesstudent när jag pluggade på Uppsala Universitet och skrev båda mina magisteruppsatser nere i Kapstaden, en i statsvetenskap och en i religionshistoria.

– Sedan var jag i Sverige i många år och jobbade som pressekreterare för Alliansregeringen. Efter det kom jag tillbaka till Sydafrika igen, för cirka 6 år sedan. Då hade jag startat eget företag och hade ett uppdämt behov av mer frihet, efter att ha jobbat väldigt intensivt i flera år i Stockholm.

– Så då började jag längta tillbaka till Kapstaden, som jag hade blivit så förtjust i när jag var där första gången. Sydafrika är ett väldigt spännande och intressant land.

Och nu pendlar du fram och tillbaka till Sverige?

– Nja, i början gjorde jag det. Men de senaste tre åren har jag varit mer i Sydafrika än i Sverige. Nu skulle jag snarare säga att jag bor i Sydafrika och hälsar på i Sverige. Jag står med ett ben i vardera land. Det beror också lite på vilka jobbuppdrag jag har för tillfället.

Vad jobbar du med?

– Jag driver en egen kommunikationsbyrå, där jag hjälper kunder inom näringslivet men också inom offentlig sektor i Sverige. Det kan handla om allt ifrån hjälp med kriskommunikation till att hålla inspirationsföreläsningar. Så jag gör lite allt möjligt, skriver också lite ledare i Svenska Dagbladet då och då, och sen har jag nu skrivit en bok.

– Jag tycker verkligen om att jag de senaste åren har kunnat bygga mitt liv så som jag vill ha det, och att jag är på en plats i världen som jag tycker väldigt mycket om. Det har inte varit helt enkelt, men det har funnits en vilja inom mig att ta mig utanför Sverige och se någonting annat. Och försöka skildra det, vilket jag gjort genom mitt skrivande de senaste åren. Men jag har tyckt om den här friheten som kommer med det, att driva eget och att inte bara höra hemma på ett ställe.

Du har precis gett ut din första bok: ”Sydafrika: På andra sidan regnbågen”. Vad handlar boken om?

– Den är en urban skildring av regnbågsnationen Sydafrika. Någon sa att den var en ömsint skildring av ett komplext land, och det tycker jag är en bra beskrivning.

Varför ville du skriva en bok om Sydafrika?

– Sydafrika är ett land som många inte vet så mycket om, och det vill jag ändra på. Det är en blandning av en reportagebok och en faktabok, där jag beskriver min upplevelse av Sydafrika som en outsider som lever som en insider. Det är mycket vardagsupplevelser där läsaren får följa med och se landet inifrån.

– I boken följer jag bland annat med på en traditionell ritual för unga zulu-kvinnor, där de firar den unga kvinnans inträde i vuxenvärlden. Zulu är den största folkgruppen i Sydafrika. Jag besöker också Johannesburg som är en modern storstad full med design och arkitektur. Så någonting som är återkommande i boken är dualiteten i landet, det moderna och det traditionella, det vackra och det sargade.

Längtar du aldrig tillbaka till Sverige och Kalmar?

– Jo, även fast jag flyttade från Kalmar ganska tidigt, när jag fortfarande var barn, så har jag alltid haft en förkärlek till staden. Jag tror det blir så när man växt upp någonstans de första åren, att det hänger kvar. Sen har jag också bott på Öland, vilket också är en speciell plats för mig. Men jag kommer och hälsar på, ofta ett par gånger per år. Jag har familj kvar både i Kalmar och på Öland.

Vad gör du en ledig dag?

– Går promenader, sätter på en sydafrikansk braai (grillning) med vänner.

Har du en bucket list, och vad står det i så fall på den?

– Det är mest olika resmål jag vill uppleva – Iran, Nya Zeeland, vandra i Sydamerika. Och så har jag en dröm om att göra en dokumentär om delar av det jag skriver om i boken.

Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?

– Jag är en allätare, jag varvar spännande podcasts, faktaböcker och Economist med The Bachelor, Adele och sydafrikansk qgom-musik.

Person du ser upp till?

– Nelson Mandela.

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

– Oj, det får bli Beyoncé, Barack Obama och Desmond Tutu. Det skulle nog bli en bra fest!

Vad skulle du bjuda på?

– Öländska kroppkakor.

Vad ser du fram emot just nu?

– Mina vänner som kommer och hälsar på i Kapstaden i slutet av oktober.

Hur ser du på framtiden?

– Det är viktigt att försöka göra det vi drömmer om att göra i livet. Som det är nu ser jag mig fortsätta bo och leva i Sydafrika i framtiden och fortsätta jobba kreativt med att bland annat skriva och föreläsa.

Anna Charlotta Johansson

Namn: Anna Charlotta Johansson

Ålder: 42 år

Familj: Släkt i Småland och Blekinge, nära och kära i Sydafrika

Bor: Sea Point, Kapstaden

Kommer från: Uppvuxen i Kalmar, Öland och Ronneby

Aktuell med: Debutboken ”Sydafrika: På andra sidan regnbågen”

Beskriv dig själv med tre ord: Nyfiken, entusiastisk och målinriktad

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.