GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Veckans profil

Hon lämnar Kalmar för att spela flöjt i Londons filharmoniska orkester: ”Känns lite overkligt”

Flöjtisten Anna Steirud, 27, har kammat hem drömjobbet – en plats i Londons filharmoniska orkester som är en av Storbritanniens främsta orkestrar. Men innan flyttlasset går i augusti är det klart hon ska vara veckans profil i KalmarPosten!
Publicerad 23 juli 2022
Foto: Hedda Ottestam

Fakta

Namn: Anna Steirud

Ålder: 27

Familj: Pappa med sambo, en syster, en bror och katten Pepsi.

Bor: Kalmar, men flyttar till London i augusti

Kommer från: Oskarshamn

Aktuell som: Flöjtist i Philharmonia Orchestra, London

Beskriv dig själv med tre ord: Driven, målmedveten och omtänksam

Kommande konserter: Spelar tillsammans med Attila Gracza den 27 juli i Oskarshamn, 28 juli i Kastlösa, 31 juli i Påskallavik.

Godmorgon, när klev du upp i dag?

– Godmorgon! Jag klev upp strax efter klockan 6.

Hur startar du helst dagen?

– Jag börjar helst dagen med att yoga och sedan äter jag en rejäl frukost.

Hur gör du för att varva ner?

– Då tar jag gärna en promenad i naturen eller tänder massa ljus och kryper upp i soffan med en stor, gosig filt och en kanna te.

Berätta lite om det här nya jobbet du fått!

– Jag ska spela piccolaflöjt i Philharmonia Orchestra i London. Efter audition och provspelningar så blev jag erbjuden att jobba med dem ett tag framöver, först är det prövotid på ungefär ett år men det kan bli längre. Sen kan det leda till en fast anställning men det får vi se. Det är en av de största orkestrarna i England men även Europa, kan man säga. Jag flyttar dit nu i augusti och första konserten blir i Royal Albert Hall under BBC Proms som är en känd klassisk musikfestival. Så det känns ju spännande, det blir ingen mjukstart där inte! Men det känns jätteroligt, jag har kämpat länge för det här. Det är också jättekul att börja i en sådan orkester med en gång. Det är hög nivå med mycket kända dirigenter och solister och jag kommer få vara med på mycket konserter och filmpremiärer. Men det är jätteroligt att få komma dit och det känns nästan lite overkligt!

– Det händer mycket i London, jag bodde där innan pandemin då jag pluggade på Royal College of Music i London. Så det känns kul att få komma tillbaka. Jag har också undervisat i tvärflöjt under pandemin, men det är spela jag vill göra.

Anna visar upp piccolaflöjten. Flöjten beskriver hon som en högre och ljusare flöjt som även är det minsta instrumentet i orkestern. Den spelas på ett liknande sätt som en tvärflöjt.
Anna visar upp piccolaflöjten. Flöjten beskriver hon som en högre och ljusare flöjt som även är det minsta instrumentet i orkestern. Den spelas på ett liknande sätt som en tvärflöjt.Foto: Hedda Ottestam

Vad har du för förväntningar inför jobbet?

– Jag ser bara fram emot att äntligen verkligen få göra det jag vill, det jag kämpat för så länge. Jag har slitit så länge med mycket egen övning och disciplin. Efter att jag gick ut musikhögskolan så blev det pandemi direkt och jag fick ingen chans till att försöka få in en fot och söka jobb. Så jag ser fram emot att äntligen kunna utvecklas tillsammans med andra och lyfta min egen nivå ännu mer genom att spela i professionellt i en orkester.

Vad har du gjort innan?

– Jag pluggade fram till 2019 och sedan frilansade jag ett par månader. Ett tag var jag på Kulturskolan och jag har även jobbat en del med Länsmusiken i Oskarshamn. Sen har jag åkt runt och frilansat och bland annat varit lite i Jönköpings Sinfonietta i vår. Jag gör många olika konserter runtom i landet, både solokonserter men också kammarmusik och diverse projekt.

Vad spelar du helst för musik?

– Klassisk musik så klart! Då och då får jag spela lite annat men klassisk musik är min favorit, speciellt romantiktiden. Gärna musik skriven under sena 1800-talet, början på 1900-talet. Till exempel Tchaikovsky. I min första konsert med London Philharmonia Orchestra ska vi spela Svansjön. Jag älskar att spela sån musik då det är skrivet med mycket flöjt och piccola.

Hur började ditt intresse för musik?

– Min storasyster spelade tvärflöjt när jag var yngre så då började jag låna hennes flöjt lite och testa att spela. Sen fick jag börja spela som 9-åring på Kulturskolan i Oskarshamn. Det gick väldigt lätt och kändes så himla kul. Jag har alltid tyckt det varit så roligt och ingen har behövt säga till mig att jag måste spela. Sen gick jag musiklinjen i Oskarshamn. Jag kom från ett litet ställe men har haft tur att träffa de rätta personerna som har uppmuntrat mig. Jag har haft väldigt bra lärare, både i Oskarshamn men också en i Vänersborg som jag brukade åka till. När jag väl bestämde mig för att satsa var det bara att göra det och lägga ner den tid som behövdes. På musikhögskolan övade man ungefär 5 timmar per dag och nu övar jag ungefär 3-4 timmar per dag, egen övning då. Sen tillkommer repetitioner och konserter osv såklart!

Var det svårt att ta beslutet att satsa helhjärtat på musiken?

– Nej, för det har kommit ganska naturligt och varit det jag älskat att göra mest av allt. Men det är klart att jag har fått kämpa mycket också för det men samtidigt har musiken också gett mig så mycket tillbaka. Så det har aldrig varit någon tvekan på det viset, det har alltid varit så himla roligt och jag har haft väldigt lätt för det. Men det är en hel del press att prestera under kort tid. Provspelningen i London till exempel fick jag reda på att jag skulle göra knappt två månader innan. Så då övade jag extremt fokuserat i sex veckor inför att spela intensivt i 10 min. Jag har hållit på i 14 år och kämpat för det här men det är värt det alla gånger. Jag får göra det jag tycker är det roligaste att göra och känner mig väldigt lycklig lottad.

– Det är klart det finns gånger man hade önskat man hade ett ”vanligt” jobb, men det är ingenting jag skulle vilja nu. Det här är det bästa man kan göra enligt mig. Det ger en så mycket, inte bara för min egen skull. Jag får dela det med så många andra personer och träffa musiker och spela inför människor i olika sammanhang. Och att folk uppskattar det man gör driver en vidare.

Hur tacklar du en motgång?

– Först blir man kanske besviken, ledsen eller frustrerad och då brukar jag ventilera det med vänner och familj. Sen brukar jag ganska snabbt återhämta mig och se det från ett större perspektiv. Antingen går det att lösa på ett annat sätt, eller så får man bara ta nya tag och veta att det alltid kommer fler chanser och möjligheter; att det bara är att fortsätta framåt.

Vad gör du en ledig dag?

– Då umgås jag ofta med vänner eller familj. Sommartid är jag väldigt gärna ute, är det fint väder åker jag gärna till stranden och solar och badar.

Vad gör dig glad?

– Oj, det är många saker! Men att jag får spela flöjt varje dag, att jag får musicera i så många olika sammanhang och att jag i och med det får träffa så många härliga personer; både andra musiker och framförallt en publik som uppskattar det man gör, det blir man glad av.

Har du en bucket list, och vad står det i så fall på den?

– Jag skulle gärna vilja resa runt i USA, åka till Afrika och se ”the Big Five”, vinna någon större flöjttävling och någon gång i framtiden bo på landet och äga några får och en hund.

Vilket är ditt smultronställe i Kalmar län?

– Jordhamn på Norra Öland.

Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?

– Det senaste året har jag läst mycket inom mental träning och personlig utveckling, om hur elitidrottare hanterar stress och pressade situationer. Jag pluggade detta under pandemin nämligen, det finns många paralleller att dra till den klassiska musiken. Men jag läser också en del skönlitteratur. Lyssnar såklart på en del klassisk musik men också väldigt mycket annat, det beror på vad jag är på för humör! Det går i perioder om jag tittar på något men jag kan gärna fastna i någon brittisk serie, gärna kostymdrama.

Person du ser upp till?

– Emmanuel Pahud, soloflöjtist i Berliner Filharmonikerna.

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

– Det skulle nog få bli dirigenten Sir Simon Rattle, skådespelerskan Caitriona Balfe och om det hade gått, Astrid Lindgren.

Vad skulle du bjuda på?

– Öländska kroppkakor, gärna mormors.

Vad ser du fram emot just nu?

– Sommaren och sen att flytta till London.

Vem skulle du ta med dig till en öde ö?

– Det skulle nog få bli min kusin Elin. Hon är mer kunnig än mig när det kommer till vildmarksliv och hon skulle nog se till att jag fick något slags tak över huvudet och mat i magen, haha. Sen har vi såklart roligt ihop.

Hur ser du på framtiden?

– Väldigt positivt, det är mycket som är på gång nu och som jag ser fram emot.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.