Feature

Robin Strelitz: Hur bygger man muskler?

Många som tränar på gym är intresserade av att bygga muskelmassa. Förutom att det kan se häftigt ut med stora och starka muskler finns det faktiskt många hälsosamma fördelar med mer muskelmassa också!
Robin Strelitz
Publicerad 14 maj 2023
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Genrebild/PT-Robin.
Genrebild/PT-Robin.Foto: Mostphotos/Linus Gunnarsson

Du ökar din insulinkänslighet. Det gör faktiskt att dina muskler blir bättre på att “äta” upp socker som du äter. Det minskar risken för diabetes och är positivt för din hälsa.

Om du är över 40 år så motverkar det sarkopeni, vilket är en åldersrelaterad muskelförlust. Ju mer muskler du har desto mer ökar chanserna för ett långt och lyckligt liv.

Mer muskler ger faktiskt många oväntade hälsofördelar. Vissa studier visar att det hjälper dig motverka stress, att det är stärkande för ditt immunförsvar och att du kommer tillbaka snabbare från sjukdom!

När jag pratar om muskelmassa menar jag framför allt större muskler. Alltså en synlig ökning av muskler. Det som är intressant att veta är att det kan vara rätt stor skillnad på att träna för styrka och att träna för att bygga muskelmassa. Det är faktiskt många som tränat i flera år som inte riktigt förstår att det finns en viktig skillnad!

Man kan bli starkare utan att bygga muskler, och vice versa!

Om du vill bli starkare ska din träning byggas kring att du ökar din intensitet. Det betyder att du ökar din vikt i till exempel marklyft, bänkpress och knäböj regelbundet.

Om du vill bygga muskler ska du snarare fokusera på att öka din träningsvolym. Det betyder att du gör mer set och repetitioner av dina övningar.

Om du verkligen vill se till att du bygger muskler kan det vara bra att föra journal över dina pass eller i alla fall försöka att räkna lite på hur mycket du lyfter varje träningspass.

Om du gör tio repetitioner på 10 kg i bänkpress fyra gånger, ger det dig en total volym på 400 kg. Det viktigaste nästa vecka blir att öka den siffran. Det kan du göra genom att göra fler repetitioner, öka vikten eller lägga till mer set eller övningar. Det bästa du kan göra är att öka lite varje vecka, och att över några veckor och månader fortsätta att öka volymen.

Vi ses som vanligt på Träningsklubben i Kalmar men också på Facebook och Instagram som “PT-Robin” och "Träningsklubben".

Text: Robin Strelitz

ROBIN@TRANINGSKLUBBENKALMAR.SE