Hussain sparade ihop till insatsen under gymnasiet
– Här är så fint. Vi har en trädgård med fruktträd och det ingår parkeringsplats i avgiften, säger Hussain Ebrahimi när han tar emot.
Han har bott i bostadsrättslägenheten på Alpgatan i Växjö i lite drygt en månad men har hunnit fräscha upp väggarna och inreda sin ljusa tvåa precis om han vill ha den.
Stilen är ombonad och hemtrevlig med tydliga afghanska influenser. Längs med golvlisterna vid långväggen i vardagsrummet löper en ledljusremsa i blålila toner. I taket hänger en stor ljuskrona som matchar fint. Rummet domineras av en stor soffgrupp och en alldeles ny smart-TV.
– Lägenheten var i bra skick och inget akut behövde göras. Jag fick nycklarna en vecka innan tillträdet och kunde måla väggarna i ljusa färger. Så småningom gör jag kanske om badrummet men det är inget som brådskar, säger Hussain.
Möblerna är en blandning av nytt och bättre begagnat. Persiska mattor täcker det mesta av ekstavparketten.
– Soffgruppen köpte jag i andra hand men den var väldigt fin, som ny. Och mattorna kommer från i Malmö. Jag trivs bäst i vardagsrummet. Men jag är också mycket i köket.
Kom ensam till Sverige
Det märks att Hussain stortrivs i sitt nya hem. Men resan mot en egen bostadsrätt på trivsamma Öster i Växjö var långt ifrån given för 22-åringen som kom till Sverige ensam i slutet av 2015. I dag är han rotad i sin nya hemstad och är i en bra plats i livet. Men han vet fortfarande inte vad som hänt med resten av familjen.
– Jag flydde från Afghanistan med mina föräldrar och två yngre syskon men vi tappade varandra i Turkiet. Jag hamnade först i Malmö och flyttade snart till Växjö. Jag trivs mycket bra. Här har jag mitt liv – jobbet, kompisarna och träningen, säger han.
Hussain lärde sig snabbt svenska och gick mark- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Redan i tvåan började han jobba extra nattetid på Postnord för att få ihop pengar till mat, boende och fritid. Och så småningom ett eget sparkapital. Så här såg hans vardag ut fram till studenten förra våren:
Skola åtta till fyra, hem och sova några timmar och sedan till jobbet. Nattpassen började klockan 22 eller 23 fram till sju på morgonen. Sen gick han direkt till skolan. Det blev inte mycket sömn, men det var det värt, konstaterar han.
– När jag kom till Sverige hade jag inte en enda krona i fickan och bestämde mig för att klara skolan, börja jobba och skaffa egen lägenhet. Jag ville ha egna pengar. Inte vara beroende av socialen.
Hellre lägenhet än flott bil
Hussain bodde tidigare i en liten hyresetta vid Dalbotorget. Det var okej men målet var ändå att skaffa större och gärna flytta till lugnare kvarter.
– Jag hade kunnat köpa en fin bil för pengarna men den hade den minskat i värde samma dag som jag fick den. Det är bättre att köpa en bostadsrätt. Det kommer jag inte att förlora pengar på, säger han.
– Om jag säljer lägenheten om några år kan jag kanske köpa en liten villa utanför Växjö. Det är bättre att betala till sig själv än till en hyresvärd.
Han inledde resan mot en egen bostadsrätt med att göra upp en budget utifrån sitt sparkapital och fasta inkomst. På det sättet fick han bra koll på hur mycket han hade råd att betala i avgift och pris.
– Jag började kolla på Hemnet och gick på några visningar. Tittade bland annat på ett litet hus i Lammhult. Men det hade blivit dyrt att pendla till jobbet. Den här lägenheten tyckte jag var billig jämfört med andra i området och avgiften är låg.
Fick hjälp till lånelöfte
Det blev budgivning men slutpriset hamnade ändå inom Hussains budget. Det blev dock onödigt spännande på slutet när banken som hade gett ett lånelöfte sa nej till bolån när han hade skrivit på kontraktet.
– Det blev lite stressigt där. Men jag fick hjälp av min mäklare Emma på Svensk Fastighetsförmedling i Växjö med att ta kontakt med några andra banker och det löste sig. Jag hade ju till insatsen och ett fast heltidsjobb. Det var det viktiga.
Sju steg till första lyan
1. Gör upp en önskelista. Tänk igenom vad som är viktigt för dig och skriv ner de önskemål som du har.
2. Räkna ihop hur stor insats du kan lägga och ansök om ett lånelöfte. Gör en ordentlig boendekalkyl.
3. Läs på ordentligt innan du går på visning. Passa på att fråga mäklaren om allt du undrar över.
4. Ta det kallt under budgivningen. Låt inte nerverna dra i väg dig. Sätt ett maxtak och håll fast vid det.
5. När du och säljaren har skrivit på kontraktet stängs budgivningen. Mäklaren har då gått igenom alla handlingar så ni är införstådda med villkoren.
6. Dags att flytta in! Nu får du ta över ansvaret och nycklarna till lägenheten och kan äntligen flytta in.
7. Gör en checklista så får du koll över allt du ska fixa när du lämnar din gamla bostad.
Rookiemäklarens bästa tips för ett lyckat bostadsköp
Vad är viktigt att tänka på när man ska köpa sin första bostad?
– Gå på flera visningar för att få en känsla på vad du kan betala för och även var du vill bo. När jag själv köpte min lägenhet kände jag redan vid dörren ”här kan jag bo”. Det handlar om att hitta ett ”hem” där du kan se sig själv bo och trivas.
Vad är bra med att äga sin bostad?
– Det finns många fördelar. Framför allt betalar du till dig själv genom att amortera. Du kan renovera och förändra din bostad och på så sätt även öka dina förutsättningar att göra en vinst när du ska sälja nästa gång.
Hur går det till att köpa en bostad?
– Första steget är att prata med din bank för att se vad den kan ge dig för förutsättningar. Här rekommenderar jag att jämföra olika banker. Nästa steg blir att fundera kring hur du vill bo. Är det en tvåa nära jobbet i stan eller en trea med ett extrarum för hemmakontor nära skog och natur?
– Sedan är det bara att gå ut på marknaden och börja leta. Vi på Svensk Fastighetsförmedling har ett matchningssystem där du kan lägga in en ”bevakning” på just det du söker.
Lån, besiktningar, försäkringar och avtal. Vad kan jag få hjälp med?
– Vi har god kontakt med flera banker där du kan få all den hjälp du behöver. Vid husköp rekommenderar vi alltid tidig besiktning. Med vår tjänst ”Varudeklarerat” i samarbete med Anticimex görs en noggrann kontroll av huset så att du som köpare kan vara lugn och trygg. Det blir även allt vanligare att besiktiga lägenheter. Avtal, både kontrakt och tillträde, och de dokument som följer därtill hjälper vi såklart till med. För säljare erbjuder vi även hjälp med försäljningsdeklarationen, vilket är otroligt uppskattat!
Vad ska man tänka på innan visning?
– Var ordentligt förberedd. Kika med din bank vad du har för förutsättningar. Behöver du sälja din nuvarande bostad innan du kan köpa nytt eller erbjuder banken dig ett så kallat brygglån? Vad har du råd att köpa? Vad har du för uppsägningstid på din hyreslägenhet? Och så vidare. Ring oss så bollar vi gärna med dig!
Hur vet jag att det är rätt läge att köpa nu?
– Här handlar det mycket om dina personliga förutsättningar, både ekonomiskt och hur du bor och lever idag. Att ge sig in i bostadsmarknaden är alltid positivt över tid. Börja med att kalkylera över månadskostnaden och det belopp som ska betalas för ränta, amortering och avgift till föreningen. Bankerna är experter på detta så de hjälper dig!
Emma Ragnerby, 24 år, mäklare, Svensk Fastighetsförmedling i Växjö
Hur bor du själv?
– I en bostadsrätt tillsammans med sambon Frans och min lilla katt Elsy. Där har vi bott i fem år och vi trivs fantastiskt bra! Just nu läggs det nytt golv för fullt där hemma så vi har spån överallt.
Favorit inredningsdetalj?
– Min favoritdetalj är utan tvekan mina två Y-stolar som jag fyndade secondhand för ett år sedan. De kommer att följa med oss vart vi än flyttar. I dem har det ätits många middagar och fler ska det bli.
Hur länge har du varit mäklare?
– Den 17 februari 2021, en solig eftermiddag, fick jag min mäklar-registrering och den första mars samma år började jag mäkla på heltid. Mitt första år har varit fantastiskt både försäljningsmässigt och personligt. Förra året fick jag den ärofyllda titeln ”Årets Rookie”. Vi är ett fantastiskt team i Växjö och jag har mycket att tacka kollegorna för min framgång första året!
Vad gör du när du inte jobbar?
– Träning är en stor del av mitt liv och det bästa som finns är en löprunda med ett morgondopp i havet vid sambons familjestuga utanför Kalmar, innan alla vaknar. Jag är en aktiv person som gillar att ha att göra så jag drar gärna igång lite projekt hemma i lägenheten och hjälper till när det ska rivas och donas hos andra.