Feature

Willy Priske: Hybrid tar ledningen

Landets mest sålda småbil har svidat om och resultatet träffar som en rak höger i solar plexus på konkurrenterna. Toyota Yaris är ny från topp till tå och den massiva arbetsinsatsen inkluderar även hela hybriddrivlinan. Vi har testat lättviktsmästaren vars enastående krocksäkerhetsbetyg väger tungt. På det berömda pappret är nya Yaris Hybrid redan en vinnare. Hur är det i verkligheten?
Willy Priske
(S t o c k h o l m) • Publicerad 18 oktober 2020
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: CNP AB

Dagens testbil rullar faktiskt både med och mot strömmen. Tja, ”med” eftersom hela hybridsystemet inklusive batterierna är uppdaterade och ”mot” för att nya Yaris faktiskt är en centimeter kortare än föregångaren. Det känns nästan befriande i en tid då nästan alla konkurrenter växer på längden. Ändå har innerutrymmena ökat…

Foto: CNP AB

Mindre är mer

Låt oss börja från utsidan och här gäller principen att inte ändra på ett vinnande koncept alltför mycket. Trots att allt är nytt och fräscht så känner man igen de specifika Yaris-dragen. Även interiören har fått sig en släng av utvecklingssleven och en åttatums pekskärm ingår som standard liksom backkamera. Möjligen hade man kunnat önska sig lite mer spännande färger än bara svart men det är absolut inget fel på vare sig finish eller innerutrymmen. Ändå har som sagt längden minskat med en centimeter till 394. Hur det är möjligt? Axelavståndet har dragits ut med fem centimeter samtidigt som bredden ökat lika mycket. Toyota slår sig för bröstet och påstår att vi kör världens säkraste småbil. Det vågar man efter att nya Yaris Hybrid belönats med fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktester, vilka har skärpts för året.

Foto: CNP AB

Tänk på refrängen

Toyotas första hybridbil lanserades redan 1997 och sedan dess har man sålt femton miljoner hybrider. Japanerna bemästrar tekniken på sina fem fingrar och i nya Yaris har den förbättrats ytterligare. Man har vinkat farväl av nickelmetallbatteriet och välkomnat ett litiumjon som ökar spänningen från 144 till 178 volt. Elmotorn och bensintrean har en maximal systemeffekt på 116 hästkrafter, vilket är sexton mer än tidigare. Ändå har den blandade förbrukningen sänkts till 0,37 liter milen samtidigt som koldioxidutsläppet ligger på 85 gram per km. Avslutningsvis har Toyota fått ordning på sin steglösa automatlåda och allt det här tillsammans gör testkärran till en nöjesmaskin på vägen. Yaris Hybrid sjunger bokstavligen ”Let me entertain you” och vill du sjunga med så börjar grundpriset från 199 900 kronor.

Foto: CNP AB
Foto: CNP AB
Foto: CNP AB